„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: Hazugság, hogy megfúrtam volna a Budapest-bérletet

4/01/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A vita, hogy mennyit fizessen a főváros az államnak a HÉV-ek, a Volánbuszok és a vonatok használatáért, teljesen elkülönül a Budapest-bérletek érvényességétől az állami szolgáltatók járatain, mellyel kapcsolatban decemberben már született határozatlan idejű megállapodás, melyet a főváros biztosan nem mond fel – mondta Karácsony Gergely főpolgármester.

2024. január 03. Esti gyors - részlet 24.01.03. Karácsony Gergely
07:50
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, márciustól csak a MÁV vagy a Volán által értékesített jegyekkel vagy bérletekkel lehet használni a vonatokat, HÉV-eket és Volánbuszokat Budapesten és az agglomerációban, mivel december 31-éig nem sikerült megállapodni a kormánnyal az összegben, amit a főváros fizetne a kormánynak, hogy ezeken az eddig megszokott módon, Budapest-bérlettel lehessen utazni. Az Index ezt úgy fogalmazta meg, hogy "nem a kormány, hanem Karácsony Gergely és Draskovics Tibor fúrta meg a Budapest-bérletet".

Az Index hazudik, nem először fordul ez elő – mondta Karácsony Gergely főpolgármester az Esti gyors szerdai adásában.

„2023 decemberének utolsó munkanapjain a főváros és a kormány megállapodtak abban, hogy továbbra is érvényes a Budapest-bérlet a főváros határán belül az állami szolgáltatásokra is; a Volánbuszokra, a HÉV-re és a vonatokra” – mondta a főpolgármester, hozzátéve, hogy a Budapest-bérletről szóló megállapodás határozatlan idejű. Ez azt jelenti, hogy a megállapodás egész addig érvényben marad, amíg az egyik fél fel nem mondja. Hozzátette azt is, hogy ezt a megállapodást a főváros egészen biztosan nem fogja felmondani.

„Ha valóban bekövetkezik ez a – kis túlzással – tragikus fordulat, akkor az azért lesz, mert az állam felmondja azt a szerződést, amely alapján továbbra is lehet Budapest-bérlettel utazni az állami szolgáltatók járatain a városhatáron belül” – összegezte Karácsony.

Arról pedig Draskovics Tibor, a BKK igazgatóságának elnöke a Megbeszéljük című műsorban beszélt, hogy a főváros most azt várja az Építési és Közlekedési Minisztériumtól, hogy tegye világossá a szándékait a Budapest-bérlettel kapcsolatban. Ha ezeket megismertük, akkor lehet erről érdemben tárgyalni.

Az elszámolási vitával kapcsolatban Karácsony azt mondta, annak semmi köze a Budapest-bérlet érvényességéhez. „2016-ban a főváros elszenvedte, hogy az állam elvette a HÉV-eket és azt a feladatot is, hogy az agglomerációs közlekedést üzemeltesse. Ehhez képest most mi fizetünk a korábbi vagyonunk működtetéséért” – foglalta össze, hozzátéve, az állam ajánlatát, hogy többet fizessenek a szolgáltatásért, nem fogadják el. Ez az elszámolási vita 2022 óta tart, és teljesen elkülönül a Budapest-bérletek használatától.

Egyszerűbben, a két vita egyikében meg tudtak állapodni, a másikban nyitottak lennének az egyeztetésre, ha lenne, aki erre hajlandó a fővárossal. A két megállapodás ugyan hasonló közlekedési szereplőkről szól, de nem kapcsolódnak közvetlenül egymáshoz. Ilyenformán Karácsony szerint hamis látszatot kelt az Index. "Azt is mondhatnám, hogy ez egy ordenáré politikai hazugság."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hellgathatják meg.

Esti gyors/interjú Karácsony Gergellyel
2024.01.03., szerda 18:23
Riporter: Szénási Sándor