„Klubrádió
Hetes Stúdió

Neumann János lánya gyerekkorában Einsteinnel vacsorázott, felnőttként felmondott Nixonnak

26/01/2023 17:33

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A Neumann Társaság emlékévet tart a modern számítástechnika és a játékelmélet atyjának tartott matematikus, Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából. A tudós közgazdász végzettségű lánya szintén nagyívű karriert futott be: volt tanácsadó a Fehér Házban és alelnök a General Motorsnál. Kislányként rendszeresen látta Teller Edét és Einsteint apja vacsoraasztalánál. A lassan 88 éves, Michiganben élő Marina von Neumann Whitmant édesapjáról és saját karrierjéről kérdeztük. Csernyánszky Judit interjúja.

2023. január 21. Hetes Stúdió - részlet/ interjú Marina von Neumann Whitman 2023.01.21.
12:03
00:00
Magyarországon Neumann János emlékévet tartanak, a modern számítástechnika és a játékelmélet atyjának tartott matematikus és atomtudós születésének 120. évfordulója alkalmából. A tudós lánya, Marina von Neumann Whitman videóüzenetet küldött a számos tudományos rendezvényt magában foglaló programsorozat nyitókonferenciájára. Ebben elmondta: meghatja, hogy apja tiszteletére emlékévet tartanak. A lassan 88 éves, Michiganben élő Neumann Whitman pár órával a Neumann év január 18-i indulása után nyilatkozott a Klubrádiónak.

Marina von Neumann Whitman
 
Marina von Neumann Whitman (kép: YouTube)
 

Neumann János, bár 1929-től 1957-ben bekövetkezett haláláig az Egyesült Államokban élt, nem vette fel az amerikai állampolgárságot. Lánya viszont a magyar állampolgárságot nem vette fel. Marina von Neumann Whitman kiskorában rendszeresen vakációzott Magyarországon, de azóta csak kétszer-háromszor járt az országban, utoljára 10 éve. "Nincs különösebb érzelmi viszonyulásom az országhoz, de a jelenlegi politikai helyzetet látva sajnálatot érzek" – mondta szűkszavúan.

Korábbi interjúiban Neumann Whitman elmesélte, hogy amikor nagyobbacska lett, elvált szülei úgy döntöttek, a nyarakat édesanyjával, az iskolaévek idejét apjával tölti. Így akkortájt sokat utazott, egyik városból a másikba költöztek: mindig oda, ahol éppen John von Neumann előadott az egyetemen.

Apjára briliáns elmeként és roppant nagy játékrajongóként emlékezik. "Most előjönnek azok a reggelek is, amikor együtt ettünk. Ő volt az, aki – mire felkeltem – reggelivel várt. A mostohaanyám nem volt koránkelő, így ilyenkor tudtunk egy pár szót váltani egymással" - mesélte Neumann Whitman. A legjobban azt szerette apjában, hogy komolyan tudott beszélni vele.

A család híres-neves vacsoraösszejöveteleket tartott, a rendszeres vendégek között volt Teller Ede, Winkler Ödön, és Albert Einstein. "Ezek is hihetetlenül régen voltak. De amikor már elég nagynak számítottam ahhoz, hogy egy asztalhoz ülhessek velük, Einstein már elmaradozott. Miután meghalt a felesége, nagyon magába roskadt, nem nagyon járt társaságba. Persze ettől függetlenül voltak vacsorák, és nemcsak tudósok, művészek is jöttek. Nagyon élveztem ezeket az estéket" - idézte fel Neumann Whitman.

Apja különféle matematikai trükkökre volt képes, amelyekkel mindig meglepte az embereket, 8 éves korában négyszámjegyű osztásokat tudott kiszámolni pillanatok alatt – fejben. "Én ilyeneket sajnos nem tudtam, de magam is ámulattal hallgattam, amikor kiderültek számomra is ezek a képességei" – mesélte Neumann Whitman.

Neumann Whitman arról is beszélt, hogy apjának a vallásossága, a hit kérdése nem volt egyszerű. Sőt egy időben agnosztikusnak is vallotta magát. Erről Neumann János mindig úgy fogalmazott: a katolicizmus olyan vallás, amiben élni rettenetesen nehéz, viszont érdemes meghalni érte. Ezzel ő azt a reményét fejezte ki, hogy van élet a halál után is. Tudvalevő, hogy zsidó családba született, de később a politikai helyzetre tekintettel jobbnak látta családja kikeresztelni.

Neumann Whitmannak azt mesélték, kislányként németül és magyarul is kiválóan beszélt, mára azonban mindent elfelejtett, legalábbis ami a magyar nyelvet illeti. Kivéve egy mondatot: "Szeretek magyarul beszélni, de én nem tudok sokat" - mondta. Arra viszont büszke, hogy tíz évvel ezelőtti álma valóra vált: végre magyarul is megjelent az apjáról és saját gyerekkoráról írt, A Marslakó lánya című könyve. Marslakóknak ("Martians") hívták azokat a magyar zsidó származású tudósokat, akik a 20. század első felében emigráltak. Ez tulajdonképpen Neumann János baráti köre volt.

Neumann Whitman igazi feministához illő karriert futott be: úgy tartják, az amerikai autóipar első és igazán nagy tekintélyű női igazgatója volt. A General Motorsnál alelnök volt, illetve a PR és sok egyéb terület igazgatói posztját is betöltötte.

"Abban az időben ez tényleg nagy szám volt, és persze rettenetesen elfoglalt voltam. Remélem, hogy bizonyos mértékben én teremtettem meg az alapokat ahhoz, hogy a nők is bekerülhessenek az autóiparba. Ma már sok női felsővezető dolgozik ezen a területen" - mondta Neumann Whitman.

Nem egyszer dolgozott a Fehér Házban is, elnöki tanácsadói munkakörben.

"Nixon elnök gazdasági tanácsadó csapatának a tagja voltam. Briliáns elme volt, ami mindaddig érvényesült, amíg egyéb, ismert politikai botrányok be nem árnyékolták elnöki tevékenységét" - emlékezett vissza Neumann Whitman. A botrányok hatására fel is mondott: "Igyekeztem a legnagyobb felhajtás nélkül megtenni, nehogy az újságok címlapjára kerüljek, ott idézzenek. Szép csendben leléptem."

Ezután az American Academy of Arts and Sciences (Amerikai Művészetek és Tudományok Akadémiája) tagja lett, és az Egyesült Államok számos sikeres vállalatában volt igazgatósági illetve felügyelőbizottsági tag. Apja ismertségét nem élte meg tehernek: "A karrieremet bizonyos fokig ettől függetlenül tudtam építeni. Nem igazán Neumann lányaként, inkább Whitman férjem feleségeként éltem a hétköznapokat, illetve úgy érzem, a magam útját jártam" - emlékezett vissza.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Facebook

Hetes stúdió/interjú Marina von Neumann Whitmannal
2023.01.21., szombat 15:00
Riporter: Csernyánszky Judit