„Támogassa
Esti gyors

"Nem Vidnyánszky Attilát díjaztuk, még csak nem is egy általa rendezett előadást"

23/08/2023 21:37

| Szerző: Klubrádió/szg

Vidnyánszky Attila levélben utasította vissza a Nemzeti Színház egyik produkciójának jelölését a Színikritikusok díjára. Kovács Bálint, a Színházi Kritikusok Céhének társelnöke azt mondta, nem tudják visszavonni a jelölést, mert nem tudják elérni, hogy ne tetsszen ennyi kritikusnak az adott díszlet. Hangsúlyozta, nem Vidnyánszky Attilát díjazták, még csak nem is egy általa rendezett előadást, hanem a színházban, amelyet vezet, egy darabot.

2023. augusztus 23. Esti gyors / részlet, Kovács Bálint (23.22.23.)
07:10
00:00

Vidnyánszky Attila visszautasította, hogy az általa vezetett Nemzeti Színház egyik előadását díjazzák. Kovács Bálintot, a Színházi Kritikusok Céhének társelnökét kérdeztük az Esti gyorsban.

Azt mondta: az ismert dolog, hogy Vidnyánszkynak ilyen a viszonya azokkal a színikritikusokkal, „akik függetlenek mind tőle, mind a kormánytól”, de a színikritikusok céhének nincs ilyen jellegű viszonya vele. A színházi kritikusok előadásokat néznek, eldöntik, hogy amit láttak, az tetszett-e vagy sem, és ennek fényében írnak kritikát – minden ellenkező híreszteléssel ellentétben.

Ebben az esetben is az történt, hogy nagyon sok kritikusnak tetszett a szóban forgó Don Juan című darab díszlete, olyan soknak, hogy bekerült a jelöltek közé. „És itt vége a mondatnak”, fogalmazott, mert csupán arról van szó, hogy sokak szerint az évad egyik legjobb díszletéről van szó. Elmondta, a színikritikusok céhének azon része, amely elegendő új magyar bemutatót látott, egymástól teljesen függetlenül, otthon, a számítógép magányában kitölt egy szavazólapot, és minden kategóriában beírja a három legjobb előadást, színészt, tervezőt, akit a legjobbnak tart. Ezt két-három szavazatszámláló összesíti, és a szeptember 17-i gálán derül ki, hogy kik lettek a győztesek.

Ezért is írták Vidnyánszky Attilának, hogy ezt a jelölést nem tudják visszavonni, hiszen nem tudják elérni, hogy ne tetsszen ennyi kritikusnak az adott díszlet. Kovács Bálint szerint egyoldalú kapcsolat van; Vidnyánszky politikailag motivált, fondorlatos, összeesküvés-szerű működést feltételez, részükről viszont ízléskérdésekről van szó.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha megkapja a díjat az előadás, Kovács Bálint azt mondta: a készítők nem szólaltak meg, nem adtak ki nyilatkozatot, nem tudni, hogy mit gondolnak Vidnyánszky kijelentéseiről. Picit árulkodó, hogy amikor kihirdették a díjat, a Nemzeti Színház is kiírta a Facebookra, hogy „nagyszerű, mi is a jelöltek között vagyunk”, aztán ez a poszt eltűnt. Az tehát nem derült ki, hogy az érintett művészek szeretnék-e megkapni a díjat, és ez „nagyon egészségtelen része a történetnek”. Ugyanis – hangsúlyozta – ők nem Vidnyánszky Attilát díjazták, még csak nem is egy általa rendezett előadást, hanem az általa igazgatott színházban egy darabot.

Beszélt arról is, hogy ünnepélyes gálaműsorban derül ki, hogy ki kapta a legtöbb szavazatot. Ha tehát az adott tervezőcsapat kapná a díjat, akkor valószínűleg lenne egy kisebb szünet. Ők elküldenék a díjat a Nemzetinek, aztán hogy ők postafordultával visszaküldenék-e, az már csak praktikus kérdés. Részükről ez bekerülne az archívumba, de ha az illetőknek nem elfogadható, azt meg tudnák tárgyalni kulturált módon – tette hozzá Kovács Bálint.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Kovács Bálinttal
2023.08.23., szerda 18:31
Riporter: Selmeci János