„Klubrádió
Galaxis kalauz

Nem minden romos kocsma romkocsma

17/06/2023 06:21

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Az vagy, ahogy szórakozol. Szubkultúrák kialakulása zenei aláfestéssel, változó ritmusban. A Galaxis kalauzban ezen a héten arra kerestük a választ, hogy a keleti blokk világnézetével is kompatibilis egyetemi kluboktól miként jutottunk el a magyarított diszkókon át a romkocsmák aranykoráig.

2023. június 14. Galaxis kalauz (2023. június 14., szerda 15:00)
46:59
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A 230. epizódban folytattuk a beszélgetést Jávorszky Béla Szilárd, zenei szakíróval az előző rendszer egyetemi klubéletéről. A szórakozóhelyeken megszabott alsó és felső korhatár kérdésével kezdtük az adást. Az ugyan klubonként eltérő volt, vagy nem ismert, hogy hány éves kortól lehetett látogatni az ilyen jellegű helyeket, de a zenei szakíró megemlítette, hogy ő már 14 éves volt az Ifjúsági Parkban, a felső korhatár pedig amolyan érzés alapú volt. Előfordultak harmincasok, de ha néha rájuk tévedt a tekintet, úgy érezte, túlkorosak.

Jávorszky elmondta, hogy bár a diszkó egyértelműen nyugati találmány volt, Erdős Péter látva az igényt rá, pénzügyi alapon megvalósíttatta annak magyar változatát. Továbbá kitért az úgynevezett videó diszkó műfajára, amely bármilyen mágikusan hangzik is, csupán egy tévé volt klipekkel. Az interjúból az is kiderült, hogy a rendszerváltozás a hazai klub- és zenei életben is megmutatkozott.

A budapesti bulinegyed
A Fogasház romkocsma
 Fotó: Balogh Zoltán/MTI
 

Elérkezett Budapesten a buli főváros megtisztelő cím birtoklásának ideje, a különböző szubkultúrák és saját szórakozóhelyeik előtérbe kerülésének a kora, és persze a romkocsmák időszaka. Habár nem minden hely romkocsma, ami annak tűnik. Vagy amit annak hívunk. Erre már Dávid Imre, újságíró hívta fel a figyelmet, aki az 1990-es és 2000-es évek különleges szórakozóhelyeiről 5 évvel ezelőtt a kollégájával publikált egy összefoglaló cikket. Az úgynevezett kultikus helyek tündökléséről és bukásáról beszélgettünk a műsorban. Elmondta, hogy bár sokan azt hiszik, a romkocsma magyar fejlesztés, valójában New York-ban nyitották az elsőt házfoglaló fiatalok. Európában először Berlin követte a példát, de tény, hogy mi is az elsők között voltunk. Sok színvonalas hely jött létre nálunk a rendszerváltás után, de azt nem szabad elfelejteni, tette hozzá Dávid Imre, hogy a külföldiek számára Budapest nem csak szép volt, hanem olcsó is, így aztán még több romkocsma és hasonló hely nyílt, így lendítve fel a környék idegenforgalmát. Kiemelte ugyanakkor, hogy van azért igazán hungarikumnak számító szórakozási forma. Akkoriban a Rudas fürdőbe belógó, bulizni vágyók vittek zenét, és a medencében táncoltak, létrehozva a Cinetripet. Vagyis a fürdős buli kultúrát tényleg mi találtuk ki.

kocsma
 
1961. Béla király út 42., a Csillagvölgyi borozó
Fortepan.hu/Bojár Sándor
 

Dávid Imre hozzátette, ma is vannak még Budapesten olyan bárok, kocsmák, amelyek néhány év múlva szintén kultikussá válhatnak, jelenleg azonban a régi romkocsmákhoz leginkább hasonló szórakozóhelyeket a főváros közeli településeken találjuk meg.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Galaxis kalauz
2023.06.14., szerda 15:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes