„Klubrádió
Galaxis kalauz

Múlt századi klubok meglepetésekkel

10/06/2023 09:03

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Az Eötvös Klubtól a Cha-Cha-Cháig, az öltönyben mulatástól a rendszerváltásig vizsgáltuk az egyetemi klubok életét ezen a héten a Galaxis kalauzban. Útközben megemlékeztünk Prince-ről.

2023. június 07. Galaxis kalauz (2023. június 07., szerda 15:00)
46:24
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

1958. június 7-én született Prince. Vagyis éppen 65 éve. És sajnos túl korán, 2016-ban, 57 évesen hagyott itt minket. Az átlag zenefogyasztónak úgy tűnhet, mintha el sem ment volna.

Természetesen egyrészt azért, mert örökzölddé lett slágerei időről időre megszólalnak valahol. Másrészt sajnos azért, mert azok a művei, amelyekben a popzene helyett olyan műfajok érvényesülnek, mint a gospel vagy a soul, kevésbé voltak kedveltek, vagy egyáltalán ismertek a nagyközönség számára.

Balogh Károly, a zenész munkásságának kutatója elmondta, ugyanakkor Prince legnagyobb sikert aratott slágereire sem mondhatjuk becsmérlően, hogy csak popzene. Ezek is az alkotói stílusára jellemzően elképesztően finomhangoltak és részlet gazdagok. A 229. epizódból kiderült az is, hogy az Oscar-, Golden Globe-, és hétszeres Grammy díjas zenész, zeneszerző, dalszövegíró, énekes, rendező nemcsak magának, hanem zenésztársainak is írt dalokat, amelyekről a közönség sokszor nem is tudta, hogy hozzákötődnek. A rendkívül termékeny művész, aki két felvétel között is képes volt dalt írni, szinte minden hangszeren játszott. Balogh Károly producer kiemelte, hogy olyan mennyiségű dalt szerzett, hogy a kiadó megálljt parancsolt, hiszen nem tudták volna eladni a havonta megjelenő Prince lemezeket, így aztán több nem létező zenekar neve alatt adatta ki a művész a dalait.

Prinszológusunk röviden mesélt a zenész magánéletéről is. Már amennyire volt neki, hiszen minden perce a zenéről szólt. Ennek ellenére kétszer nősült, habár rövid ideig tartottak ezek a kapcsolatok. Valamint rengeteget jótékonykodott valóban titokban. Egy érdekes összecsengés, hogy az 1989-es első Batman film zenéjét Prince szerezte, miközben titokban végzett jócselekedeteivel ő lett a zenészvilág Batmanje.

Fontos részlet Prince-szel kapcsolatban, mondta el Balogh Károly, hogy a nagykoncertek után közvetlenül klubzenéléssel folytatta az estét. Teljesen váratlanul jelent meg egy-egy random helyen, ahol kevesek előtt improvizált.

Klubélet persze sok helyen van, és volt. A hatvanas években az európai, azon belül is a magyarországi kluboknak más volt a vonzereje. A műsor folytatásában erről beszélt Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró. Jellemzően olyan szórakozóhelyekről esett szó, amelyek többsége egyetemi klubként indult. Jobbára az adott egyetem tanulói vettek részt a hétvégi táncesteken, de nem volt kizáró ok, ha valaki egy másik egyetem hallgatója volt, vagy akár nem volt egyetemista. Ugyanakkor Jávorszky Béla Szilárd kiemelte, hogy a tapasztalat alapján a munkásosztályhoz tartozó fiatalok nem a fővárosi egyetemi klubokban múlatták a szabadidőt. Az is kiderült a beszélgetésből, hogy sok klubnak saját arculata volt, amelyet az ott játszó zenekar határozott meg részben. Ezért is gyakran aszerint választottak a fiatalok törzshelyet, hogy melyik együttest akarták hallgatni, az Illést, az Omegát vagy például a Syriust.

Jávorszky Béla Szilárd arról is mesélt, hogy a kezdetekben még dresszkód is érvényben volt a klubokban, és regisztrálták a résztvevőket. Pontosabban csak a férfiakat. A nőket nem. A szakíró hozzátette, mivel nem voltak addig még szórakozóhelyek a fiatalok számára, nagy számban jelentek meg az egyetemi klubokban. Amit mindenképpen kaphattak ezektől a helyektől, hogy a később legendássá vált hazai zenekarokat láthattak, még azelőtt, hogy igazán befutottak volna a bandák.

Címlapi fotó: Thierry Ehrmann

Galaxis kalauz
2023. június 7. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes