„Klubrádió
Örömzene

Csillagok útján

29/11/2020 17:45

| Szerző: Klubrádió/pj

Előbb Benkő László, majd Mihály Tamás hunyt el a napokban a legendás Omega tagjai közül. Az Örömzene keddi adásában a Hágában élő Herskovits Ivánnal, zenei szakíróval, a Petőfi Rádió egykori szerkesztőjével emlékeztünk vissza az Omegára.

2020. november 24. Örömzene (2020. november 24., kedd 21:00)
54:11
00:00
Műsorvezetők: Ámon Betti Szerkesztők: Ámon Betti

Herskovits Iván gyermekkora óta követi az Omega pályafutását, már hét évesen is követte a zenekart „házi rajongóként", amikor még csak lemezeken hallgatta a banda felvételeit. Felidéz egy a 60-as évek végéről egy Halló fiúk, halló lányok című tévéműsort is, ami lökést adott az Omega ismertségének és népszerűségének.

Az együttes 1974 és 1976 között szinte csak Nyugat-Európában lépett fel, 1976-ban egy Kisstadion-koncerttel tértek haza. A műsorban egy emlékezetes fotó történetével indult a beszélgetés, ez is a Kisstadionban készült, 1978-ban. A fénykép egy ritka pillanatot örökít meg, amin Mihály Tamás mosolyog – ilyen boldognak, mosolygósnak ritkán lehetett látni őt. Szinte mindig háttérben vagy oldalt állt a képeken, elég visszahúzódó típus volt.

Mihály Tamás és Benkő László
 
 
1978 Benkő László és Mihály Tamás az Omega lemezsikeréért járó aranylemezzel, melyet Peter Hauke német producer adott át
Fotó: Nemzeti Fotótár/
 Ruzsonyi Gábor
 

A boldog mosoly oka, hogy a kezükben tartják azt az aranylemezt, amit a Bellaphon kiadó adott át az 1978-as két augusztusi Kisstadion-koncertjük egyikén, a 250.000 eladott angol nyelvű Omega-lemez után (öt sorlemez és két válogatás). A történet pikantériája, hogy miután a kiadó képviselője átadta ezt az aranylemezt – pontosabban a zenekar összes tagja kapott egy ilyet –, felment a színpadra a Magyar Hanglemezgyár képviseletében Erdős Péter is, aki egyetlen darab kicsi plakettet adott Kóbor Jánosnak elismerésül, majd a tízezres közönség előtt ezt mondta: „Ne feledjétek, hogy az Omega elsősorban a tiétek!" És akkor az Omega-tagok diplomatikus mosolyogtak.

Ez így is egy hatalmas diadal volt az együttesnek, mivel hét évvel korábban Presser Gábor távozása után a lemezgyár azt mondta, hogy ne is álmodjanak stúdiólehetőségről, az Omegát már leírták. Ennek fényében volt különösen elégtétel a negyedmillió eladott angol nyelvű lemez.

Benkő László eredetileg amatőr jazz zenészként kezdte a karrierjét, ütőhangszeres volt, üstdobon is játszott (a Ha én szél lehetnék végén van is egy üstdob leütés, amit ő játszott), de vendéglátósként is zenélt éttermekben. Majd az egyetemen találkozott Kóbor Jánossal, az egyetemi zenekarban együtt játszottak, és egyszer csak felmerült, hogy név is kellene a bandának, és valaki bedobta az Omega nevet ötletként. Ekkor 1962-t írtunk.

Ezek a fiatalok 1967
 
Ezek a fiatalok 1967
 

Benkő ugyan zongorázott is, de nem voltak igazán jó zenészek mindaddig, amíg Presser Gábor és Laux József színre nem léptek, igazi amatőr banda voltak 1967-ig. Az Ezek a fiatalok című filmhez készült lemezen az Omega csak egy szám erejéig tűnt fel – inkább az Illés és a Metró domináltak –, egy Illés Lajos-szerzeményt játszottak el, az Ez az a házat, amin Koncz Zsuzsát kísérték, mert ezt tudták eljátszani.

Nem voltak még igazán ütőképesek akkoriban, ehhez Presser érkezése kellett, akit Mihály Tamás hívott a zenekarba, aki szintén nem sokkal előtte csatlakozott az Omegához.

Egy 1968-as Kinizsi Klubban tartott Omega-koncert részlete

Presser távozása után egyértelműen Kóbor János lett a fő énekes, de néha a többiek is dalra fakadtak. Benkőnek nem volt túlságosan izgalmas hangja, a Trombitás Frédi után nemigen érdekelte az éneklés; Mihály Tamás pedig kétszer énekelt, ő maradt inkább a vokálnál. Herskovits szerint, amit a Mihály által írt 1969-es Spanyol gitárlegendában bemutatott, az alapján akár lehetett volna ő is az Omega legjobb énekese; kár, hogy nem ambicionálta a dolgot.

Ugyancsak ő énekel a Ha én szél lehetnék angol nyelvű Decca-felvételén, amikor Kóbor bizonyos okok miatt nem tudott kiutazni Londonba a felvételekre.

Benkő egyik legjobb dala, amiben ő énekelt, talán a Rózsafák volt.

Ha további részletekre is kíváncsi – a külföldi évekre; a sikereik titkára; a kudarcok okára; azt, hogy miben különböztette meg a munkaetikájuk a többi zenekartól; hogy miért léptek le Presserék; hogyan változott a hangzásuk; vagy hogy milyen volt Mihály Tamás művészeti látásmódja –, hallgassák vissza az adást a fenti lejátszás gombra kattintva.

Örömzene
2020. november 24. kedd 21:00
Szerkesztő-műsorvezető: Ámon Betti