„Klubrádió
Megbeszéljük...

Nem mennének tömegesen templomba az emberek, ha Erdő Péter pápa lenne

1/07/2022 22:33

| Szerző: Klubrádió/szg

Büszkék lennénk, ha magyar lenne a pápa, de a realitásokat figyelembevéve nem valószínű, hogy a mai magyar társadalmat lényegében megváltoztatná ez a tény, "gondolok arra, hogy egyszer csak tömegesen jönnének az emberek templomba" – mondta Beer Miklós nyugalmazott püspök, akit arról kérdeztünk, hogy egy angliai katolikus lap szerint ha Ferenc pápa lemondana, Erdő Péter lehetne az utóda. Beer Miklós hozzátette: a tavalyi Eucharisztikus Kongresszusról úgy gondolták, hogy elindít egy hullámot a közéletben is, ám "elég hamar lecsengett".

2022. július 01. Megbeszéljük / részlet, Beer Miklós (22.07.01.)
10:21
00:00

A Catholic Herald című, londoni alapítású katolikus lap szerint Erdő Péter bíboros is lehet Ferenc pápa utóda. (A cikkben megjegyzik azt is, hogy a fülöp-szigeteki Luis Antonio Tagle bíboros is ott lenne a lehetséges jelöltek között, ha Ferenc pápa egészségügyi okokból lemondana. Az írásban idézik a trumpista Newsmax tudósítóját is.) Erről kérdeztük Beer Miklós nyugalmazott váci püspököt. 

Aki a Megbeszéljük adásában elmondta, nemrég köszöntötték a püspökökkel 70. születésnapja alkalmából Erdő Péter bíborost Esztergomban, de akkor nem került szóba ez a téma. Azóta sem volt olyan egyházi körben, ahol erről beszéltek volna, ő is csak a sajtóból értesült róla.

Ünnepi fogadás Erdő Péter 70. születésnapja alkalmából a
 
 Orbán Viktor miniszterelnök köszönti 70. születésnapja alkalmából Erdő Péter Széchenyi-díjas katolikus teológust, bíborost, esztergom-budapesti érseket, Magyarország prímását, akadémikust, a Magyar Szent István Rend kitüntetettjét a Karmelita kolostorban tartott ünnepi fogadáson 2022. június 27-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

Megjegyezte: Erdő Péter neve már akkor is szóba került, amikor Benedek pápa lemondott. Szerinte mivel Erdő Péter elég régóta tagja a pápaválasztó kollégiumnak, őt magát és írásait Európában ismerik, Rómában tanult és ott is tanított, az európai püspöki konferencia elnöke volt korábban, lehetne esélye, ha Ferenc pápa tényleg lemondana – de ez csak találgatás, hiszen az egyházfő köszöni, jól van.

A nyugalmazott püspök beszélt arról is, hogy természetesen nagyon büszke lenne az ország, ha magyar származású pápa lenne, de szerinte ez nem okozna nagy változásokat a társadalomban, például abban, hogy mennyien járnak templomba. Felidézte, tavaly Budapesten volt az Eucharisztikus Kongresszus, amelyről úgy gondolták, hogy elindít egy hullámot a közéletben is, de „elég hamar lecsengett”. Beer Miklós nem hiszi, hogy ma már ilyen tényezők (mint a pápa személye) lényegesen befolyásolnák a közvéleményt, a vallási hovatartozás kérdését.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Erdő Péter 2020. december 31-én, fotó: MTI/Mohai Balázs

Megbeszéljük...
2022. július 01., péntek 17:15
Műsorvezető: Bolgár György