„Klubrádió
Reggeli gyors

Trump szócsöve szerint Erdő Péter lehet az új pápa

27/06/2022 08:37

Orbán Viktor Putyin szövetségese, vélik Amerikában. A nemzetközi sajtóban ennek alátámasztására példákat is hoznak. A magyar sajtót fenyegetik, a lakosság pedig fél attól, hogy a valóságról beszéljen. Orbán Balázsnak fogalma sincs, milyen jogállami normasértésről beszél Brüsszel. Trump szócsöve szerint Erdő Péter lehet az új pápa.

A Trump volt elnök szócsövének tekinthető NewsMax Erdő Péter bíboros 70. születésnapja alkalmából azt írta, ő lehet a következő pápa, 1,34 milliárd katolikus hívő vezetője. A 85 éves Ferenc pápa egyre gyorsabban romló egészségi állapota miatt ugyanis már nem marad sokáig hivatalban, legfeljebb decemberig – írja a lap anonim római forrásokra hivatkozva. A Kardinálisok Kollégiumában egyre több szó esik Erdő Péterről, akit kiváló jelöltnek tartanak – állítja a forrás. Folyékonyan beszél latinul, olaszul, franciául és angolul is. Emellett tiszteletben tartotta a Ferenc pápa által képviselt modern és liberális vonalat.

Az Eucharisztikus Kongresszus társadalmi bizottságának ülés
 
Áder, Erdő, Semjén
 
Áder János köztársasági elnök, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b-j) a Budapesten szeptemberben kezdődő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus társadalmi bizottságának ülésén a Szent Máté Kulturális Központban 2021. június 2-án. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

 

Orbán Viktorra Putyin szövetségeseként tekintenek az Európai Unióban, amire Orbán számos kijelentéséből lehetett következtetni – írja a Voice of America. Például, amikor Orbán a háborús veszélyhelyzetet bejelentette, akkor elmondta azt is, hogy Magyarországnak távol kell tartania magát az Ukrajnában zajló háborútól. Továbbá erre azok a kijelentések is utalnak, amelyek az Oroszországra kivetett szankciók kapcsán folyamatosan a magyar gazdasági válságról, illetve annak a magyar inflációra gyakorolt hatásáról szóltak.

A veszélyhelyzet ismét alkalmat ad arra, hogy a médiapalettát tovább szűkítse – írja a Voice of America, hisz a 2010-ben elkezdődött folyamat még most sem ért véget. Ennek tetejébe öt év börtönnel is megfenyegették azokat az újságírókat, akik indokolatlan félelmet/pánikot keltenek vagy a kormány szemszögéből nézve hamis hírt adnak közre a Covid-járvány idején. Több újságíró is arra panaszkodott a lapnak, hogy az újságírókat egyrészt eltiltják az információhoz való jutástól, és hogy az emberek meg vannak félemlítve, emiatt nem is akarnak nyilatkozni a valós helyzetről a sajtónak. Félő, hogy most, a háború idején mindezek megismétlődnek.

A cikk kitér arra is, ami az amerikai konzervatívok éves rendezvényén, a CPAC konferencián Orbán azt mondta, szükség van saját média megteremtésére, mert csak így lehet a progresszív baloldal őrültségeit bebizonyítani. Orbán panaszkodott, hogy ezt azért nehéz elérni, mert a nyugati média is balra húz.

Még a Prensa Latina sem ment el amellett, amit Orbántól hallottak Brüsszelben az uniós vezetők, hogy nem támogatja az Oroszország ellenei újabb szankciókat, mert szerinte azok nem hozzák közelebb a békét és tovább súlyosbítják Európában a gazdasági válságot. Nem új szankciók kellenek, hanem béke - fogalmazott a magyar kormányfő.

Ugyanezzel foglalkozik az Arab Emirátusokban megjelenő The National is, hogy míg egyes uniós vezetők, a belga például vagy az osztrák, egyelőre lassítanák a további szankciókat, addig Orbán kerekperec kijelentette, hogy nem fog támogatni a jövőben semmi hasonlót. Eközben Zelenszkij ukrán elnök személyesen hívta fel azért, hogy az eddigi szankciók elfogadásáért köszönetet mondjon a magyar kormányfőnek. Érlelődik azonban a hetes uniós szankciós csomag, amely a gázembargót lenne hivatott kidolgozni, de Orbán Viktor már most tiltakozik ellene.

A Bloomberg amerikai hírügynökség cikke szerint Orbán Viktor az uniós pénzek ügyét összeköti az orosz energiafüggőség megszüntetésével, lebegteti a témát, hogy ezzel a zsákutcába jutott tárgyalásokat újrakezdhesse. Ha az év végéig nem jut dűlőre a kormány, akkor tetemes összegtől esik el hazánk, hisz sem a Covid-féle helyreállítási alapból, sem a következő hétéves ciklus költségvetéséből sem kapunk támogatást. Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója most azt próbálja elérni, hogy a Covid helyreállítási alap helyett a kormány az orosz energiafüggőség felszámolására, a magyar energiabiztonságra kaphasson pénzt. Ugyanakkor azt is elmondta, továbbra sem érti, mit jelent a jogállami normasértés, és azt sem tudja, mit követel Brüsszel a pénzekért cserébe hazánktól.