„Klubrádió
A lényeg

Lezsák Sándor Szikora Róberttel írt musicalt Szent Erzsébetről

8/11/2021 20:14

| Szerző: Klubrádió

Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje címmel készül musical Árpád-házi Szent Erzsébetről. Zsuffa Tünde, Lezsák Sándor és Szikora Róbert darabját a tervek szerint február 26-án mutatják be Budapesten. Az előadás létrejöttét és turnéját az Emberi Erőforrások Minisztériuma több mint 156 millió forinttal, a Miniszterelnökség mintegy 310 millió forinttal támogatja. Az MTI számolt be a produkció hétfői budapesti sajtótájékoztatójáról.

A musical alapanyagát Zsuffa Tünde Az Ég tartja a Földet című regénye szolgáltatja, az írónőt a szövegkönyv írásában Lezsák Sándor fideszes politikus, az Országgyűlés alelnöke segítette, a zenét pedig Szikora Róbert szerezte. A darabot a tervek szerint február 26-án mutatják be Budapesten, amit kárpát-medencei turné követ. A rendező Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója lesz, és az is biztos, hogy szerepet kap majd benne Dolhai Attila is, de a válogatásra csak novemberben kerül sor. A produkció díszletét Szendrényi Éva, jelmezeit Berzsenyi Krisztina tervezi.

Pataki András, a musical producere a sajtótájékoztatón elmondta: az előadás létrejöttét és turnéját az Emberi Erőforrások Minisztériuma több mint 156 millió forinttal, a Miniszterelnökség mintegy 310 millió forinttal támogatja. A produkció két fővédnöke Kásler Miklós, az Emmi tárcavezetője és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

Árpád-házi Szent Erzsébetről készül musical
 
Cseke Péter rendező, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, író, Zsuffa Tünde író, a musical alapjául szolgáló Az Ég tartja a Földet című regény szerzője, Szikora Róbert zeneszerző, Pataki András, a musical producere és Dolhai Attila színész, énekes (b-j) Az Ég tartja a Földet - Erzsébet, a szerelem szentje című musical sajtótájékoztatóján Budapesten 2021. november 8-án. A musical Árpád-házi Szent Erzsébet életéről szól. Fotó: MTI/Kovács Attila
 
 

Zsuffa Tünde író szerint a készülő darab a hazaszeretetre tanít, és rehabilitálja majd Szent Erzsébet anyját, II. András meggyilkolt feleségét, a bajor származású Gertrúd királynét. Szikora Róbertben elmondása alapján már az 1970-es évek közepén megfogant egy Szent Erzsébet életéről szóló zene megírásának gondolata, amikor Türingiában, Wartburg várában és környékén járt, de csak a 2000-es években kezdett el dolgozni a zenén, és 2019-ben kérte fel Zsuffa Tündét a történet megírására.

Szikora célja, hogy a Kiss Gábor hangszerelésében megszólaló „musical zenéje a mai kor zenéjéhez hasonlítson, a stílusok közötti átjárások jelenjenek meg a zeneműben”. Miközben a a díszlet és a jelmezek a 1200-as évek elejét idézik meg, ehhez kapcsolódik a „nagyon mai zene”.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila, forrás: Telex)