„Klubrádió
Esti gyors

„Nem könnyen talál vissza a fiatalokhoz a Fidesz”

27/11/2019 18:40

| Szerző: Klubrádió

Felmérések szerint a felsőoktatásban tanulók között már a Momentum vezet, igaz, éppen hogy, a Fidesz előtt. Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője szerint a fiatalok pártpreferenciája ugyan nem stabil, de elégedetlenek a kormánypárttal.

2019. november 27. Esti gyors / részlet, Pulai András (19.11.27.)
06:37
00:00

A Magyar Tudományos Akadémia felmérése szerint a Momentum a legnépszerűbb az egyetemistáknál és főiskolásoknál, 16 százalékkal, a Fidesz szorosan, 15,5-tel követi. Általában, a 30 év alattiaknál 37 százalékot ér el a Fidesz, de ez folyamatosan csökken. A párt hívei fórumokon folyamatosan panaszkodnak a fiatalokra, nem jönnek, nem értik a párt törekvéseit, vagy éppen "káros ideológiai besugárzások" érik őket.

Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője szerint ez azért van, mert elégedetlenek a Fidesz politikájával, de nemcsak ők, a magas iskolai végzettségűek is. De fontos kontextusba helyezni az adatokat: az elmúlt években volt egy időszak, amikor a Jobbik, majd az LMP, aztán az Együtt, most a Momentum volt a legszimpatikusabb ennek a társadalmi csoportnak, amelynek nem feltétlenül stabil a pártprefenciájuk. Még közelebbről: ez a szavazóbázis a Momentumot támogatta, amikor berobbant a Nolimpia-kampánnyal, majd Szél Bernadett miniszterelnökségével az LMP felé fordult, majd, amikor kiderült, hogy az LMP volt „az összefogás gátja”, visszatért a Momentumhoz – mondta Pulai András.

A fiatalok kritikusan nézik, hogy mi történik a világban, establishment-ellenességgel (hatalomban lévőkkel szembeni lázadással) fordulnak a politika felé, és megtalálják az ilyen nézeteket képviselő pártokat. A Hallgatói Hálózat tüntetései idején az oktatási megszorítások miatt tüntettek, akkor azokhoz a pártokhoz fordultak, amelyek ezt a témát képviselték. Sokkal nyitottabbak, nem a mainstream médiából tájékozódnak, hanem teljesen más csatornákról, például youtube-ról, TikTokról, instagramról, amelyeken a Fidesz nem ura a helyzetnek.

Visszanyerheti-e őket a Fidesz? Volt már ilyen, amikor a Fidesz és a Jobbik versengett értük. Most átalakulás van a pártrendszerben, megszűnik a centrális erőtér, az ellenzék keresi a helyét, és kevesebb veszítenivalója van, mint a Fidesznek, amely szintén keresi, de Pulai András szerint egyelőre nem találja, sorra jönnek olyan ügyek vagy kijelentések, amelyek visszaszállnak rájuk. Így, ebben a helyzetben szerinte nem könnyen találja meg az utat vissza a fiatalokhoz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook

Esti gyors
2019. november 27., szerda 18:30
Műsorvezető: Szénási Sándor