„Klubrádió
Esti gyors

Ellenzéki átrendeződés: a DK tartósan erősödik

8/08/2019 18:40

| Szerző: Klubrádió

A kormánypárt támogatottsága stabil, előnye jelentős, az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció európai parlamenti választáson látott erősödése stabilnak bizonyult az IDEA Intézet felmérése szerint.

2019. augusztus 08. Esti gyors / részlet, Böcskei Balázs (19.08.08.)
07:51
00:00
Az IDEA nagyon friss közvélemény-kutatása félidőben az EP- és az önkormányzati választás között készült. Böcskei Balázs (aki a Klubrádió munkatársa is) elmondta: a kormányzó párt stabilan tartja támogatottságát (48 százalék a biztos szavazóknál), és valószínűleg ezekkel az adatokkal fordulunk rá az októberi választás kampányára.

Az EP-választáson látott ellenzéki átrendeződés az intézet és más kutatócégek júniusi, júliusi mérések után stabilnak látszik, az MSZP és a Jobbik támogatottsága ott áll, ahol májusban. A teljes népességen belül a DK 10, a Jobbik 7, az MSZP 6, a Momentum 5 százalékon áll. A Momentumnál a korábbi eredményekhez képest tart az eufória, a biztos szavazóknál 8 százalékon vannak, megelőzve az MSZP-t. 

Böcskei Balázs közölte: a DK támogatottsága a biztos szavazó pártválasztóknál 18 százalék, bővíteni is tudta a táborát (egyébként az EP-választáson az MSZP-től). Dobrev Klára személye a legfontosabb a DK-nál, jelenleg az ő aktivitása határozza meg a párt szereplését.

Szerinte az MSZP-nek és a Jobbiknak sorsdöntő lehet a választás. De például az MSZP indít annyi helyen esélyes jelöltet októberben, hogy novemberben ezek a számok már nagyon máshogy nézhetnek ki. Az LMP-ről azt mondta: 2018 után az ellenzéki szavazók leginkább a zöld pártot okolták a vereség súlyosságáért, a személyi és szervezeti válság is hozzájárult a visszaesésükhöz. A teljes népességen belül 2 százalékot érnének el jelenleg, ráadásul nincsenek esélyes polgármester-jelöltjeik.

A beszélgetés hangfelvételét a poszt elején kattinthatja! Címlapi kép: Facebook

Esti gyors
2019. augusztus 08., 18.15
Műsorvezető: Gergely Zsófia