„Támogassa

Závecz: 50 százalék alá került a Fidesz

21/11/2019 12:26

| Szerző: HVG/Klubrádió

A biztos pártválasztóknál a szeptemberi 54-ről 49 százalékra csökkent a Fidesz támogatottsága, ez a teljes népességen belül 35 után 32 százalékot jelent - derül ki a Závecz Research kutatásából, amelyet a hvg mutat be.

2019. november 21. A lényeg / részlet, Závecz Tibor (19.11.21.)
01:06
00:00

A felmérés egyik fontos adata, hogy a Fidesz támogatottsága csökkent, de ezzel együtt is óriási előnnyel vezet. A Klubrádió megszólaltatta Závecz Tibort, a Závecz Research alapító, ügyvezetőjét, aki elmondta: a teljes népességen belül két hónap alatt 35-ről 32 százalékra esett a kormánypárt híveinek aránya. Ebben a körben a Demokratikus Koalíció 9 százalékos, változatlan méretű táborral. Szeptember óta a Momentum nőtt a legnagyobbat, 5-ről 8 százalékra. A Jobbik tartja magát 6 százalékon, az MSZP-nek ennél valamivel kevesebb, 5 százalékos a tábora. Az LMP 2-ről 1 százalékra esett vissza, a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 2-2 százalékon áll.

Mindez a biztos pártválasztóknál azt jelenti, hogy a Fidesz 49, a DK 15, a Momentum 11, a Jobbik 9, az MSZP 8 százalékos. Ha most lennének a választások, a Mi Hazánk 3, a Kutyapárt és az LMP 2, a Párbeszéd 1 százalékot kapna.

A hvg cikkében kifejti, hogy az önkormányzati választások után a Fidesz tábora számszerűsítve 2,8 milliósról 2,5-2,6 milliósra csökkent. Vannak olyan társadalmi csoportok, ahol az átlagos aránynak több mint kétszeresét veszítette el a Fidesz. A harmincas-negyvenes-ötvenes korosztályokban 9, 11, illetve 10 százalékponttal lett kevesebb a támogató, az érettségizetteknél 8, a diplomásoknál 9 százalékponttal. Látványos a visszaesés a fővárosban, itt 15 százalékponttal csökkent a párt tábora. Érdekes fejlemény az intézet szerint, hogy szeptember óta a falvakban is sok szavazó pártolt el a kormánypárttól, 8 százalékponttal kisebb lett a támogatók aránya. A Fidesztől távozók egyébként nem találhatók meg más párt hívei között, bizonytalanná váltak. A 60 év felettieknél, az alapfokú végzettségűeknél, a vidéki városokban élőknél valamelyest, 2-4 százalékponttal még nőtt is a Fidesz tábora.

A Fidesz minden rétegben magasan vezet, legkisebb előnye a 30 év felettiek körében van, ott 25 százalékuk van, a Momentumnak pedig 14 százaléka. Az ellenzéki párt főleg itt, a fiatal választók csoportjában erősített, 7 százalékponttal több támogatója lett. (Az adatfelvétel november 8-16. között volt, ezer embert kérdeztek meg, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.)