„Klubrádió
Tűréshatár

Nekiment a KDNP-nek volt elnöke

2/04/2019 12:49

| Szerző: Klubrádió

A mai KDNP-nek se a kereszténységhez, se a demokráciához nincs köze, a magyar katolikus egyházi vezetők pedig a hatalmat szolgálják – mondta Giczy György, a párt volt elnöke.

2019. április 01. Tűréshatár (2019. április 1., hétfő 19:00)
50:15
00:00
Műsorvezetők: Szunyogh Szabolcs
A keresztény szellemiségű politikának az volna az alapelve, hogy kiálljon a szegényekért, az elesettekért. Ráadásul a pápák a 19. század óta adnak ki szociális enciklikákat, amelyek nem pusztán arról szólnak, hogy alkalmanként adakozni kell a szegényeknek, hanem arról, hogy szót kell emelni a társadalmi – mondta Giczy György, a KDNP volt elnöke a Klubrádió Tűréshatár című műsorában. 

Ezt a kiállást, az evangélium szelleméhez igazodó társadalmi tanítás képviseletét hiányolja a magyar katolikus egyházi vezetőkből az egykori politikus, aki szerint, ha ez nincs meg, onnantól kezdi az egyház a fennálló hatalmat szolgálni.

Szerinte ez a szocializmusban is megvolt, de akkor külső kényszer hatására. Most nincs kényszer, anyagi juttatás van, amelynek fejében az egyházi vezetők hallgatnak, nem emelnek szót a társadalmi bajok miatt, nem képviselik a katolikus egyház szociális tanítását. Eltávolodnak attól, amit ma Ferenc pápa képvisel – összegezte véleményét.

Kitért arra is: a rendszerváltás előtt valláskritikusoktól soha nem hallott olyan becsmérlő szavakat az akkori pápákról, mint amilyeneket ma hall a fideszes Bayer Zsolttól. Hogy lehet kereszténynek nevezni egy kormányzatot, amelyik elviseli, hogy a pápáról ilyen vélemények terjedjenek? - tette fel a kérdést. Az interneten a pápáról „leszedik a keresztvizet”, nagy tiszteletlenség jelenik meg azzal szemben, amit ő képvisel – fűzte hozzá.

Emléknap - Megemlékezés Pócspetriben
 
 A képen Semjén Zsolt, a KDNP jelenlegi elnöke, akit Giczy György szintén bírált az interjúban (Fotó: Balázs Attila / MTI)
 

A műsorban Giczy György szólt arról is: az iszlámnak van harcias és van békességre törekvő, másik attitűdje is. A Koránban mindkettőhöz megvannak az alapok. Világvallásról van szó, sok változattal, rengeteg hívővel, akik különféleképpen gondolkodnak.

Giczy György 1953-ban született Budapesten. 1977-ben teológus diplomát, 1982-ben teológiai doktorátust szerzett, valamint újságíróiskolát is végzett. 1989-ben a Kereszténydemokrata Néppárt alapító tagja, 1995-től elnöke. 1990-től '98-ig parlamenti képviselő. Az ő elnöki ciklusához kötődik a KDNP szakadása. 2001-ben távozott a párt éléről. A volt politikus arra a kérdésre, ma mivel foglalkozik, azt válaszolta, ő már nyugdíjas. Giczy Györgynek az utóbbi években több írása is megjelent a magyar sajtóban, így a Népszavában, valamint tavaly hosszabb interjút adott a Magyar Hangnak. Nemcsak a hagyományos médiában jelent meg mostanában, hanem az összeesküvés-elméleteiről ismert Molnár F. Árpáddal is többször beszélgetett kamera előtt.

Címlapi kép: National Jousting Association/Ancient History Encyclopedia

Tűréshatár
2019. április 1., Hétfő 19:00
Műsorvezető: Szunyogh Szabolcs

 

 


A műsort a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!