„Klubrádió
Esti gyors

Navracsics ígérete – Kárpáti János jegyzete

19/01/2023 18:02

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Ha miatta nem lesz megegyezés, akkor vennie kell a kalapját. Amit Navracsics kilátásba helyezett adott esetre, az valójában a kötelessége, ha az adott eset előáll.

2023. január 19. Esti gyors-részlet (2023.01.19. Kárpáti János jegyzete)
01:53
00:00

A média rágja, csócsálja, próbálja értelmezni a hírt, miszerint Navracsics Tibor azt mondta: lemond, ha neki felróható okból nem sikerül megállapodni Brüsszellel Erasmus-ügyben. De van-e egyáltalán releváns, érdemi tartalma, hírértéke ennek a kijelentésnek, ami többet jelent annál, mint amit józan paraszti ésszel bárki beláthat, mint evidenciát? Lényegében nincs, mert az magától értetődik, hogy ha miatta nem lesz megegyezés, akkor vennie kell a kalapját. Amit Navracsics kilátásba helyezett adott esetre, az valójában a kötelessége, ha az adott eset előáll.

De persze lehet elmélkedni azon, mit jelent az, hogy neki felróható okból. Ha mondjuk szeretné meggyőzni Orbánt, hogy az Isten szerelmére, engedjék el a most aktív miniszterek élethossziglani kuratóriumi pozícióját, de a meggyőzési kísérlet nem sikerül, az neki felróható lesz? Eddig hány beosztottjának sikerült bármiről is meggyőznie Orbánt? Aligha állna össze belőlük egy futballcsapat.

De korrigálnom kell magam: valamilyen hírértéke mégis van Navracsics kijelentésének. Az, hogy ennek a hatalomnak az egyik embere kiejtette száján a „lemondanék” szót. Jegyezzük fel a pillanatot.

A kereszténydemokrata, tehát európai néppárti Navracsics ugyanazzal szokott érvelni, mint a fideszes, tehát nem európai néppárti politikusok: hogy ez és ez az intézmény, előírás, gyakorlat nem ismeretlen jelenség más uniós országban sem, miért csak minket cseszegetnek miatta? Azért, mert más EU-tagállamban nem akarják leválthatatlanná tenni magukat az éppen hatalmon levők. Egyikük sem. Ilyen egyszerű.

Kárpáti János jegyzete a 2023. január 19-i Esti gyorsban hangzott el.