„Klubrádió
A lényeg

Az EB várja a kormány következő lépését az egyetemi alapítványok ügyében

12/01/2023 17:36

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság szerint le van írva a jogszabályokban, hogy mit kell tennie a magyar kormánynak annak érdekben, hogy a pénzügyi szankciókat feloldják. Brüsszelben Budapest válaszára várnak.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtök délelőtti kormányinfóján az Erasmus+-programmal kapcsolatban többek között azt mondta, hogy nem világos, mit vár el a magyar kormánytól az Európai Bizottság. Sőt, azt is mondta, hogy a magyar szabályokat úgy módosították, ahogy az Európai Bizottság kérte, ehhez képest elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartotta a miniszter az új szerződések megkötésének tilalmát.

Az Európai Bizottság nem sokkal később reagált Gulyás állításaira.

Az uniós források közalapítványok általi felhasználása Magyarországon természetesen része volt a tárgyalásoknak a magyar kormány és az Európai Bizottság között – jelentette ki a témában illetékes szóvivő. Ujvári Balázs emlékeztetett: a jogállamisági eljárásban tavaly szeptemberben az Európai Bizottság javaslatot tett a kohéziós források egy részének felfüggesztésére és az egyetemi közalapítványok finanszírozásának teljes leállítására. Ennek elkerüléséhez 17 vállalás teljesítését írta elő a Bizottság, és Magyarország ezek maradéktalan végrehajtására ígéretet tett.

A szóvivő a történéseket ismertetve elmondta – amit egyébként a nyilvánosan hozzáférhető dokumentumokban is rögzítettek –, hogy november elején egy új magyar jogszabály éppen, hogy hozzásegítette a magasabb rangú politikai vezetők bevonását a közalapítványokba. Vagyis a Bizottság szerint a magyar hatóságok nem teljesítették a vállalásukat.

Ezért a felek között ezzel kapcsolatban további egyeztetésekre van szükség – tette hozzá Ujvári Balázs. Arról is beszélt, hogy Brüsszelben jelenleg éppen annak tisztázását várják el, hogyan akar a magyar kormány eleget tenni saját korábbi vállalásainak.

A szóvivő megismételte, hogy a tiltás csak a 2022. december 15-e utáni szerződéskötésekre vonatkozhat, mert ekkor fogadta el a határozatot a tagállamok tanácsa. Hozzátette, hogy az Erasmus+ megállapodásokat általában kétéves időtartamra kötik és tavaly nyáron "jelentős mennyiségű" szerződést írtak alá, vagyis ezek 2024 nyaráig biztosítják a programokban való részvételt. A kutatás-fejlesztési programokat támogató Horizont Europe programjaira hasonló szabályok vonatkoznak: a tavaly december 15-e előtt megkötött megállapodásokat nem érinti a szerződéskötési tilalom.

Az Európai Bizottság hivatalos értékelése a jogállamisági eljárás során tett magyar lépésekről egyébként ebben a dokumentumban olvasható. Az egyetemi közalapítványokkal a 7–8–9. oldalakon foglalkoznak. Ugyanennek az iratnak a végén található az a határozat, amelyet a tagállamok elfogadtak, és amelynek alapján legkésőbb ebben az időpontban egyértelművé kellett váljon a magyar kormány számára, hogy milyen következményekkel kell számolniuk a közalapítványi formában működő egyetemek uniós finanszírozása kapcsán. A vonatkozó cikk így szól:

Amennyiben az (EU, Euratom) 2018/1046 európai parlamenti és tanácsi rendelet 62. cikke (1) bekezdésének a) és c) pontja alapján a Bizottság közvetlen vagy közvetett irányítás keretében hajtja végre az uniós költségvetést, nem tehető jogi kötelezettségvállalás semmilyen, a 2021. évi IX. magyar törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyal, illetve semmilyen, az ilyen közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott jogi személlyel.

(via hvg.hu)