„Klubrádió
A lényeg

Narvacsics: Brüsszel "korlátozza a tudományos élet szabadságát"

13/01/2023 14:14

| Szerző: Klubrádió

Navracsics Tibor az Erasmus-ügy miatt fordult Johannes Hahn és Marija Gabriel uniós biztosokhoz. A kormányközeli Magyar Nemzethez eljutott levelében a miniszter arról írt, hogy a bizottság lépései szerinte sértik az Alapjogi charta 13. cikkét azzal, hogy programokat, kutatásokat és képzéseket lehetetlenítenek el, illetve intézményeket és tudományos munkatársakat érintenek hátrányosan. Úgy látja, a bizottság döntése évtizedes nemzetközi szakmai együttműkdödéseket rombol le, korlátozza a tudományos élet szabadságát.

Az uniós források felhasználásáért is felelős miniszter azt írta, az Erasmus+ és a Horizont Európa programok nagyban hozzájárulnak a hallgatók, oktatók, kutatók európai identitástudatának megerősödéséhez, személyes európai integrációjukhoz, ennek ellehetetlenítése nemcsak a programból kimaradó magyaroknak, "hanem az egész európai közösségnek okoz visszafordíthatatlan károkat".

Navracsics Tibort megdöbbentette, hogy az uniós programokban közreműködő magyarországi szervekhez "méltánytalan és megalapozatlan tartalmú levelek érkeztek, az ideiglenes kizárásról döntő iroda a tanácsi határozatot annak szövegén túlmutatóan értelmezi", a végrehajtási határozat nem tiltja a pályázást a két fent említett programba.

"A hallgatói és oktatói sérelmek megelőzéséért tisztelettel kérem, hogy sürgősen tisztázzuk a félreértéseket annak érdekében, hogy a jövőben ne születhessenek az európai uniós intézmények részéről megalapozatlan és jogsértő döntések, valamint a már elfogadott és hatályba lépett intézkedéseket késedelem nélkül módosítsák "– írta a biztosoknak, majd felsorolt olyan eredményeket, amelyek szerinte a modellváltás sikereit igazolják.

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)