„Klubrádió
A lényeg

Erasmus-ügy: Navracsics biztos a megállapodásban

18/01/2023 15:55

| Szerző: Klubrádió

Navracsics Tibor biztos abban, hogy lesz megállapodás az Erasmus-program felfüggesztése ügyében, de abban nem, mi a Bizottság álláspontja, hol húzzák meg a határt: minden politikusnak távoznia kell, vagy csak miniszterek nem lehetnek a kuratóriumok élén. A miniszter szerint márciusra meg tudnak állapodni.

Navracsics Tibor az Erasmus-ügyről elismerte, hogy az Európai Bizottság részéről már a korábbi tárgyalásokon is felvetődött az összeférhetetlenség kérdése, de nem csak az egyetemi, hanem általában a közérdekű alapítványok kuratóriumai tagságánál, és nem nevesítve ezt a politikusokra. 

Az ATV reggeli műsorában közölte: azon még nem gondolkodott el, hogy lemondjon a Pannon Egyetem kuratóriumi elnökségéről. Ha már kötelező lesz, megteszi, de náluk éles határt húztak meg a kuratórium fenntartói és az egyetem tudományos, oktatói tevékenysége között.

Navracsics hangsúlyozta: biztos benne, hogy lesz megállapodás, de abban nem, mi a Bizottság álláspontja, hol húzzák meg a határt: minden politikusnak távoznia kell, vagy csak miniszterek nem lehetnek a kuratóriumok élén. Szerinte olyan probléma nem vetődhet fel, hogy a külföldi egyetemek nem lesznek partnerek a magyar diákok befogadására, hiába van rá pénz.

Arra számít, hogy nem egy tárgyalás lesz, hanem megint tárgyalássorozat indul, de abban bízik, hogy márciusra meg tudnak állapodni, tisztázzák az Erasmus-ügyet. Amelyet egyébként korábban félreértésnek nevezett (sőt, azt is mondta: Brüsszel "korlátozza a tudományos élet szabadságát"), és amelyről egy hét múlva tárgyal Brüsszelben Johannes Hahn költségvetési és Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosokkal.

Navracsics a Partizánnak a fentieket azzal egészítette ki: ha "neki felróható okokból" mégsem sikerülne megállapodni az Európai Bizottsággal, akkor beadja a lemondását.

(via 24.hu / atv.hu, kiemelt kép: MTI/Kovács Anikó)