„Támogassa
Hetes Stúdió

Navracsics: Csak szimbolikus jelentőségét látom a főispán elnevezésnek

26/06/2022 12:07

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bár Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, állítása szerint, nem látta a kormánypárti tervezetet, amely visszahozná a főispánság intézményét, és a kormánymegbízottakat a jövőben ezzel a címmel illetné, azt mondja, a hatáskörök, szerepek nem változnak, csak az elnevezések.

2022. június 25. Hetes Stúdió / részlet, 22.06.26. Navracsics Tibor
10:09
00:00

Korábban a Klubrádió is beszámolt róla, hogy sürgős egyeztetést kezdeményezett a kormánnyal Karácsony Gergely főpolgármester azért, hogy Magyarország és Budapest hozzájusson a gazdasági-, az energia- és a klímaválság kezelésére szolgáló európai forrásokhoz.

"Meglátjuk, hogy mekkora segítséget jelenthet Karácsony közbenjárása, ez csak utólag derül ki" – mondta Navracsics Tibor a Hetes Stúdió című műsorunkban. A kormány területfejlesztési minisztere arról is beszélt, hogy az önkormányzatok jelentős szerepet játszanak a munkájában, főként, ha visszajelzéseket kap az uniós programok biztosította források jogszerű és célszerű voltáról. Példaként emelte ki a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programot (TOP).

Navracsics beszélt az euróbevezetés kérdéséről is. Korábban a fideszes politikus a Világgazdaságnak adott interjúban azt mondta, szerinte Magyarországon mindig is túldimenzionált volt az uniós valuta hazai bevezetésének kérdése. Számára teljesen vállalható a magyar kormány álláspontja, hogy most nem kell az euró. Szerinte a legfontosabb szempont az, hogy Magyarország, ha egyszer bevezeti az eurót, azt milyen árfolyamon teszi, másrészt az milyen hatással lesz a pénzügyi manőverekre, hiszen az árfolyampolitika azonnal eltűnik a hazai eszköztárból.

Másfajta stratégiát alkalmaz a kilenc évvel később, 2013-ban uniós taggá vált Horvátország, amely a gazdasági mutatók, és az euró bevezetéséhez szükséges kritériumok teljesítésével 2023-ban bevezetheti a közös európai fizetőeszközt. Bod Péter Ákos volt jegybankelnök pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az euróval Magyarország sokkal enyhébb inflációval nézne most szembe. Helyette most az árfolyamkockázattal is szembe kell néznie az országnak. Erre utal az is, hogy jelenleg "a pad alatt keresgéljük a forint árfolyamát".

Azzal kapcsolatban, hogy a kormánymegbízottakat a jövőben főispánnak hívhatják a költségvetést megalapozó törvényjavaslat szerint, Navracsics azt állította, hogy még nem látta a tervezetet. Hozzátette, szerinte a hatáskörök, szerepek nem változnak, csak az elnevezések. "Nem látom egyelőre a jelentőségét, ez egy szimbolikus cselekedet" – mondta a területfejlesztési miniszter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hetes Stúdió/interjú Navracsics Tiborral
2022.06.25., szombat 15:00
Riporter: Neuman Gábor