„Klubrádió
A lényeg

Karácsony tárgyalna Navracsiccsal, hogy Budapest uniós forrásokhoz jusson

18/06/2022 13:38

| Szerző: Klubrádió

A főpolgármester szerint nincs több idejük várni, A fővárosnak szüksége van a forrásokra.

Sürgős egyeztetést kezdeményezett a kormánnyal a főpolgármester annak érdekében, hogy Magyarország és Budapest hozzájusson a gazdasági-, az energia- és a klímaválság kezelésére szolgáló európai forrásokhoz – írja a hvg.hu.

"Nincs több időnk várni, a magyaroknak járó pénzt haza kell hozni, ezért írtam levelet Navracsics Tibor területfejlesztési miniszternek, amiben ismét kifejezzem Budapest együttműködési szándékát" – közölte közösségi oldalán Karácsony Gergely.

A főpolgármester három témát javasolt a területfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszternek megvitatásra.

  • Azt szeretné, hogy vonják be az önkormányzatokat és Budapestet az európai helyreállítási források felhasználásába,
  • Bemutatná a fővárosi városvezetés által kidolgozott konkrét, európai forrásból finanszírozható terveket a közösségi közlekedés fejlesztése, a lakhatási költségek csökkentése, valamint az energiaválság megoldása érdekében.
  • Kezdeményezné, hogy vonják be Budapest és a fővárosi városvezetés európai kapcsolatrendszerének és uniós lobbierejét az Európai Bizottsággal (EB) való tárgyalásokba.

Azt is jelezte, hogy a pénteken elküldött levelére már válaszolt is Navracsics: megerősítette, hogy a kormány tárgyal az Európai Bizottsággal a források megszertése érdekében, vele pedig július második felében lesz lehetősége tárgyalni.