„Klubrádió
Élni jó

Nagy Bandó András: Nem lehet nem szeretni élni

15/07/2023 07:54

| Szerző: Lehoczky Mirjam

Az utolsó Élni jóban Nagy Bandó András Karinthy-gyűrűs humorista, előadóművész, író mondta el, miért jobb a legnehezebb élet is a halálnál. Minél hosszabban szeretne élni, hogy a családjával lehessen és segíthessen nekik. Hetvenöt évesen lankadatlan energiával alkot, olvas, fest, tartalmasan és boldogan tölti a mindennapjait.

2023. június 24. Élni jó (2023. június 24., szombat 12:05)
53:29
00:00
Műsorvezetők: Kadarkai Endre

Nagy Bandó András azt mondja, az a feltételezésünk, hogy halni rossz. Szerinte Márai Sándornak igaza volt, nem a halál a probléma, hanem maga a meghalás. Az a pillanat, amikor átéled, hogy ugyanaz a milliárd évnyi csend, titok fog következni, ami a megszületésed előtt volt. Az életnek az a csodája, hogy megadták nekünk azt a lehetőséget, hogy megtapasztaljuk, hogy milyen, amikor él az ember, ezért mindannyian kapaszkodunk, hogy minél hosszabb legyen.

Elmesélte, volt régebben egy regényötlete arról, hogy születésekor mindenki kap egy borítékot, amelyben megtalálja a halála időpontját. Két lehetőségünk lesz, felbontjuk vagy nem bontjuk fel, kíváncsiak vagyunk, mikor jön a vég, vagy sem. Elárulta, hogy ő zárva hagyná a borítékot.

 
Kadarkai Endre és Nagy Bandó András
 

Bár a szülei kiskorában elváltak, ő nyitott a szeretetre, az együttlétre. A halált sem csak maga miatt késlelteti, hanem minél távolabb akarja tolni a családja gyászát. Másrészt minél hosszabban szeretne élni, hogy mellettük lehessen, hogy segíthessen a szavaival, hetvenöt év tapasztalataival.

Ernő bátyját 2001-ben vesztette el. Élete utolsó két hétében otthon lehetett, így lehetőségük volt méltón elbúcsúzni. Megható, egyszeri pillanat volt, amikor kimondta a család előtt, hogy "tudjuk, hogy meg fogsz halni, öleljük meg egymást".

Azt mondja, nem lehet nem szeretni élni. Az élete során folyamatosan és fokozatosan, egyre jobban szeret élni. Rengeteg örömöt kapott az élettől, ki van tömve boldogsággal. Úgy nyugdíjas korú, hogy azt teheti, amit annak idején elképzelt, de amire nem volt ideje: reggel-este olvas, napközben fest. Hatalmas lehetőség, hogy ép elmével, látó szemmel és tervekkel töltheti a mindennapjait.

Hosszasan segített Kati húgának, mielőtt öngyilkos lett. Úgy véli, ha tudtak volna előtte beszélni, mellette lehetett volna, biztosan meggyőzi, hogy az életet nem lehet eldobni magunktól. Talán a testvére pont attól félhetett, hogy meggyőzi, élni jó.

Szerinte a legrosszabb, legnehezebb élet is jobb annál, mint egy jó halál. Ő szegényen is szeretett élni, szerinte nem azért szeret valaki élni, mert szegény vagy gazdag. A gazdag is megszenvedi az életét, vagy előbb, vagy a végén, vagy közben. Nem úgy kell megélni egy pillanatnyilag rossznak tűnő dolgot, hogy az a legrosszabb. Ha utazás közben nem tévedünk el, akkor nem lesz miről mesélni. A legnyomorúságosabb helyzetben is kell a remény, hogy egyszer változni fog a sorsunk – vélekedett a humorista.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. De ha vissza is nézné a beszélgetést, a Klubrádió YouTube-csatornáján megteheti. Iratkozzon fel - egyetlen kattintással, itt.

FELIRATKOZOM:

Élni jó
2023. június 24. szombat 12:05
Műsorvezető: Kadarkai Endre