„Köszönjük
Hetes Stúdió

Nagy a csönd Trianon évfordulóján

5/01/2020 12:12

| Szerző: Klubrádió

A Horthy-korszakban minden területet vissza akartak venni, a Kádár-érában szőnyeg alá söpörték, és most sincs őszinte párbeszéd Trianonról.

2020. január 04. Hetes stúdió - részlet 20.01.04. Romsics Ignác
10:16
00:00

Az embereknek nagyon kevés információjuk van a békediktátum előzményeiről, okairól, következményeiről, és ami van, többnyire az is félrevezető. A történészek dolga lenne a felvilágosítás, teszik is, de kevés eséllyel – mondja Romsics Ignác. Jellemző példa, hogy sokak szerint Erdélyben a magyarok vannak többségben, miközben 1920-ban is kisebbségben voltak, a közben lezajlott demográfiai folyamatok meg végképp ismeretlenek a többség előtt.

Egyébként a békeszerződéssel nem csak nemzetiségi többségű területek kerültek el Magyarországtól, hanem olyanok is, amelyekben magyarok éltek többen. Így, például a családi kapcsolatok miatt ezer szállal kötődünk egymáshoz. Emiatt, meg az állami propaganda miatt legendák, tévhitek keringenek.

A magyar vezetés láthatóan sosem kezelte megfelelő módon Trianont. A történész sorolja: a Horthy-korszakban az volt a hozzáállás, hogy mindent vissza, amiről a magyarokon kívül senki sem gondolta, hogy megvalósítható. A Kádár-érában a szőnyeg alá söpörték. Ennek is megvolt a maga oka, ugyanis 1945 után a Szovjetunió ragaszkodott Trianon megismétléséhez, méghozzá mereven. Az amerikai, angol, sőt a francia álláspont szerint is visszakerülhettek volna bizonyos területek Magyarországhoz. Így aztán Kádáréknak óvatosan kellett kezelniük a nemzetiségi kérdést, sőt olyan álláspont is volt, hogy az egész probléma meg fog szűnni, mert megoldja a szocialista államok együttműködése.

A rendszerváltás óta persze lehetett volna Trianonról őszintén beszélni, de különböző csoportok alakultak ellentétes  álláspontokkal. A közvélemény tudása kevés, jöhettek hát a délibábos elgondolások.

Az Orbán-kormány minden történelmi évfordulót kihasznált eddig. Emlékbizottságok alakultak látványos ünnepségek voltak, ilyenekre milliárdokat költöttek. Trianon 100. évfordulóján hasonló nem látható. Volt ugyan egy nekibuzdulás egy furcsa emlékmű építésére, ami sok vitát váltott ki, de most nagy a csönd.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Fortepan.

Hetes Stúdió
2020.01.04. 15:00
Műsorvezető: Szénási Sándor