„Támogassa
Reggeli gyors

MKKSZ: Az államnak és az adófizetőknek is nehezebb lesz

9/08/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Azzal, hogy az állam a szakszervezeti tagdíjutalást ledobná magáról, pluszfeladatokat ró az adófizetőkre, hiszen a tagdíjat ezentúl az adófizeőnek kell fizetnie, így az utalás költségeit is vállalnia kell – véli Boros Péterné, az Magyar Köztisztviselõk, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke.

2023. augusztus 09. Reggeli gyors - részlet 23.08.09. Boros Péterné
06:13
00:00

Új ötlettel állt elő a kormány arra nézve, hogy a szakszervezetek eddig sem kitűnő érdekérvényesítő képességét még jobban letörje.

A Rogán Antal által vezett Miniszterelnöki Kabinetiroda hétfőn társadalmi egyeztetésre bocsátot egy javaslatot, amivel többek között átírnák a munkavállalói érdekképviseleti tagdíjfizetés önkéntességéről szóló törvényt – írta meg a 444. Az eddigi szabályok szerint munkáltató a munkavállalók béréből a szakszervezeti tagdíjat a dolgozó írásbeli kérelmére levonta, majd átutalta a munkavállaló által megjelölt szakszervezetnek vagy más érdekképviseletnek.

A hétfőn benyújtott terv ezen annyiban módosítana, hogy törvénnyel ettől eltérő kivételeket is határozhatna meg az állam, és önmagát gyakorlatilag mentesítené a tagdíjutalási kötelezettség alól.

"Alapjogot és esélyegyenlőséget is sérthet a terv, mert a munkavállalói jog tekintetében különbséget tesz az állam éppen az állami szférában" – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Boros Péterné. A Magyar Köztisztviselõk, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke szerint ugyanis ezzel az állam kiiktatná az érdekképviseleti tagdíj önkétességéről szóló törvényt.

Ez lényegében azt jelenti, hogy a munkavállaló, aki valamely szakszervezetnek tagdíjat akar fizetni, kénytelen egyúttal az utalás költségét is felvállalni. Boros szerint az államnak sem lesz ez jó, mert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) el tudta készíteni személyi adóbevallás tervezetét, úgy, hogy abba a tagdíjfizetési igazolást is beszámolta. Ezt a szakszervezeti tagoknak a továbbiakban a tagoknak külön kell jelezniük és igazolniuk.

Így szerinte nem áll meg az állítás, hogy a kormány egyszerűsíteni akarná az önkormányzatok, az állam és az adófizetők dolgát. "Éppen az ellenkezőjét érik el" – összegezte.

Hozzátette, a szakszervezetek taglétszámát is nehezebb lesz nyomonkövetni.

A javaslat szerint

  • a közalkalmazottak szakszervezeti vagy érdekképviseleti szervezeteinek,
  • a kormánytisztviselők szervezeteinek,
  • a köztisztviselők szervezeteinek,
  • a honvédelmi alkalmazottak szervezeteinek,
  • az állami fenntartású egészségügyi szolgáltató az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló dolgozók szervezeteinek tagjai,
  • valamint a köznevelésben foglalkoztatott dolgozóknak

saját maguknak kell tagdíjaik fizetését intézniük, ha elfogadja azt a kormány.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Illusztráció Flickr.com

Reggeli gyors/interjú Boros Péternével
2023.08.09., szerda 7:53
Riporter: Szénási Sándor