„Klubrádió
A lényeg

Gulyás: A háború végéig maradnak a befektetésre kivetett adók

19/06/2023 10:30

| Szerző: Klubrádió

"A befektetésekre kivetett adó csak addig tart, amedig a háború is tart" – mondta a hétfői rendkívüli kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Megerősítette korábban tett állítását is, évi tíz százalékkal tervezik emelni a tanárbéreket.

Ahogy arról korábban a klubrádió is beszámolt, Gulyás Gergely az évenkénti 10 százalékos növelést igyekezett eladni jelentős pedagógus-béremelésként egy reggeli tévéműsorban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor arról beszélt, hogy uniós források nélkül is lesz béremelés, csak lassabb ütemben. Arról nem beszélt, hogy ezt eddig miért nem tették meg, ha tervezték is.

A PSZ és PDSZ pedig újabb egyeztetésre kapott meghívást a Belügyminisztériumba. Ennek apropóján két újabb követelést fogalmaztak meg: az iskolai sztrájkot korlátozó rendelkezések és a státusztörvény tervezetének visszavonását kérik.

"Veszélyes a Telexszel levelezni

A kérdést megkerülve válaszolt Gulyás a Telexnek akaratlanul elküldött levelével kapcsolatban. Szerinte az előző kormány hazugságokra építette a politikáját.

"A tanárok csendes többsége támogatja a státusztörvényt"

A kormány nem számít arra, hogy tömegesen mondanának fel tanárok.

Alex Sorost sejti Gulyás az EU-s migránskvóta erősítése mögött

Soros György birodalmát Alex Sorosnak adta át, ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy nem tudjuk, hogy a migránskvóta erőltetése nem-e pont az átadás-átvétel része.

"EU-s források nélkül is lesz béremelés"

Gulyás a Magyar Nemzetnek azt mondta, az ellenzéki képviselők nem ismerik jól azt a státusztörvényt, amit bírálnak. Szerinte a tanárok kirendelésével csak kivételes helyzetekben élnének, így abból nem lehet általánosítani. Ezzel szemben viszont a tervezet tartalmaz béremelést, az állam vállalná, hogy 7000 milliárd forintot költ béremelésre 2030-ig. Ebből az EU 800 milliárdot állna, így szerinte az sem áll meg, hogy uniós forrásból akarják fizetni a tanárokat.

Viszont a béremelés mértéke nagyon függ az EU-s pénzek sorsától, ezek érkezését azonban pont a baloldali magyar képviselők blokkolják szerinte. Ha nincs EU-s pénz, akkor is lesz viszont szerinte béremelés.

Lesz 10 hét szabadság is a pedagógusoknak, sőt, a tervezetben rögzítették, hogy 24 órában kell csak tanítania a tanároknak. Szerinte a törvény nem ellentétes a pedagógusok kéréseivel.

Uniós pénzek: Brüsszelnél pattog a labda

Következő téma: hogy állnak a várható uniós pénzek? Gulyás szerint a labda Brüsszelnél pattog, Magyarország teljesítette a vállalásait. Mindez csak politikai döntés kérdése már, „mikor szedik össze a bátorságukat ahhoz, hogy az EP-ben ülő magyar ellenzéki politikusok ármánykodása ellenére, jog szerint odaadják a magyaroknak járó pénzeket”. Gulyás szerint az Európai Bizottságban most félnek. Július elején elvileg már küldhetik a magyarok a számlákat.

Enyhülnek a gyógyszercégek extraprofitadói

A gyógyszerforgalmazók extraprofitadóját 28%-ról 40%-ra emelte a kormány korábban, ebből ezentúl 20%-ot leírhatnak, ha azt beruházásra, fejlesztésre fordítják. A gyógyszergyártók extraprofitadóját megfelezik, majd jövőre még egyszer leírható a fele, ha ők is beruházásra, fejlesztésre költik az összeget.

Árplafont vezet be a kormány az energiára

Gulyás szerint s háború miatt megemelkedett energiaárak gyengítik a magyar vállalkozásokat is. Ez volt a hátterében, hogy gazdaságvédelmi akciótervet hirdettek. Mint mondta, a vállalkozások 81 százaléka rögzített áras energiaszerződéseket kötött. Ezek a vállalkozások 320 euró/megavatt díjat fizetnek, amit a cégek harmada fizet.

Ezért árplafont vezetnek be ez 200 euró/megavatt lesz. Ez kiterjed majd július 1-től

  • feldolgozóiparra,
  • a szálláshely szolgáltatásra,
  • a raktárazazási tevékenységre.

Ezt az iparkamara ellenőrzi majd.

A háború végéig tart a befektetésekre kivetett adó

"A befektetésekre kivetett adó csak addig tart, amedig a háború is tart" – mondta a hétfői rendkívüli kormányinfón Gulyás. Az országnak a legnagyobb segítséget most az jelenti, ha valaki államkötvényben, vagy kincstárjegyben tartja a megtakarításait. Az ezekre kivetett adó csak a háború végéig tart – állította a miniszter.

Források: hvg.hu, 24.hu, Telex