„Támogassa
A lényeg

Gulyás: Veszélyes a Telexszel levelezni

19/06/2023 15:34

| Szerző: Klubrádió

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergelynek szegezték a kérdést, hogy mit szól a Telexnek a Klebelsberg Központból véletlenül elküldött emailhez.

Korábban beszámoltunk már róla, hogy a Telex honvédelmi oktatással kapcsolatos, emailben feltett kérdésére, a Klebelsberg Központ érdekes választ küldött. Véletlenül továbbította ugyanis a lapnak azt a, vélhetően belső körnek szánt levelezést, melyben  megvitatják, hogyan ferdítsék el az igazságot. 

A legnagyobb felháborodást Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár egyik mondata keltette: „nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani.”

A hétfői kormányinfón egy telexes újságíró feltette a kínos kérdést Gulyás Gergelynek: mit szól ehhez?

"Ebből látszik, milyen veszélyes a Telexszel levelezni" – hangzott Gulyás válasza.

A kérdést megkerülve a továbbiakban azt mondta, hogy volt Magyarországnak olyan kormánya, ami teljesen a hazugságon alapult – ezzel a Gyurcsány-kormányra célozva –, és, mint hozzátette, szerinte füllenteni sem szabad.

Arra a kérdésre, hogy ez elfogadható-e, az volt a válasz: "Kétségkívül a válaszom általános volt, ettől még biztosítja önnek azt a lehetőséget, hogy a konkrét esetre alkalmazza." Gulyás szerint az az elv, hogy nem szabad még füllenteni sem, a jelenlegi államvezetés kommunikációjában egyébként érvényesül.

A következmények tekintetében Gulyás szerint a köznevelési államtitkárságon dolgozóknak kell levonni a tanulságot, és ha ez személyi következményekkel is jár, meg kell tenni a megfelelő lépéseket. Vagyis ha ezért kirúgnak valakit az rendben van. Erről Gulyás szerint Maruzsa dönt.

Arról nem esett szó. hogy épp Maruzsa volt az, aki a legvállalhatatlanabb dolgokat fogalmazta meg a kiszivárgott levelezésben.