„Klubrádió
Eurozóna

Mintha nyilasok masíroznának Budapesten

7/06/2019 19:05

| Szerző: Klubrádió

A román legionárius jelképeket elevenítették fel azok, akik az úzvölgyi temetőben megtámadták a magyarokat - mondta Parászka Boróka erdélyi újságíró, aki szerint 1990 óta nem volt ilyen jellegű etnikai konfliktus Romániában.

2019. június 07. Eurozóna / részlet, Parászka Boróka (19.06.07.)
12:30
00:00
Az európai parlamenti választások előtti hetekben robbant ki egy botrány a magyar katonatemetőben, ahol I. világháborúban elesett magyar katonák nyugszanak; a helyi önkormányzatok felállítottak egy emlékművet, noha ott nincsenek román elhunytak - kezdte Parászka Boróka.

Megjelentek magyar aktivisták, az „álsírokat” letakarták fekete nejlonnal, megjelentek román szélsőségesek is. Az utóbbi napokban ezt az emlékművel valóban fel akarták avatni a létrehozók, ezért a Hargita és Kovászna megyei politikusok embereket toboroztak, hogy megvédjék a temetőt, ne engedjék a román műemlék felavatását.

Ebből tettlegességig fajuló összeszólalkozás lett. Az avatásra érkezett, zászlókkal, husángokkal felszerelkezett románok megtámadták az ott jelenlévő, "meglehetősen fegyelmezett" magyarokat, és lett egy, még a romániai viszonyok között is nehezen feldolgozható atrocitás-sorozat. Aztán a magyar fél berendelte a román nagykövetet, aki nem reagált. Azt egyébként megállapította egy román bíróság, hogy jogszerűtlen az emlékmű felállítása.

Parászka Boróka szerint mindenkinek érdeke, hogy legyen nacionalista hangulatkeltés Romániában, ideértve az RMDSZ-t is, amely ezt felhasználva mozgósított a választásokra. A román politikusok, a szociáldemokraták, de még a liberálisok is úgy kampányoltak: eljött a pillanat, hogy „kiebrudaljuk a magyarokat” a román politikából.

Azt mondta, 1990 óta nem volt ilyen jellegű etnikai konfliktus Romániában. A temetőben fellépő román legionárius hagyományokra utalva léptek fel, azokat a rigmusokat skandálták. Úgy képzeljük el, mintha nyilas felvonulás lenne Budapesten és a rendőrség nem csinálna semmit. Az indulatokat nehéz lesz kordában tartani - tette hozzá Parászka Boróka.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Eurozóna
2019. június 7., 13.45
Műsorvezető: Kárpáti János