„Klubrádió
Reggeli gyors

Megölték - " Én tudtam, min dolgozik"

16/04/2019 09:18

| Szerző: Klubrádió

Üzenet azoknak, akik vissza akarják szorítani a nacionalista hullámot. Caputová nem hajlandó a szélsőséges útra lépni. Mi a közös Magyarországban, Romániában és Csehországban?

2019. április 16. Reggeli gyors -részlet 19.04.16. Lapszemle
04:43
00:00

Az amerikai Bloomberg hírügynökség beszélgetést közöl Zuzana Caputová megválasztott szlovák köztársasági elnökkel, aki azt reméli, hogy választási győzelme példaként szolgálhat azoknak a politikai erőknek, amelyek vissza akarják szorítani az Európai unió országain végigsöprő nacionalista hullámot. Caputová felidézi, hogy Jan Kuciak újságíró meggyilkolása adta meg neki a döntő lökést ahhoz, hogy induljon az elnökválasztáson. „Azonnal világos volt számomra, hogy a munkája miatt ölték meg, tudtam, hogy min dolgozik” - mondta az interjúban az új szlovák államfő. Kuciak az országot kormányzó Smer párt és egyes üzletemberek közötti kapcsolatok ügyében folytatott tényfeltáró munkát. Az az üzletember pedig, akit időközben megvádoltak azzal, hogy ő adta a megbízást az újságíró meggyilkolásához, ugyanaz a személy volt, akivel Caputová korábban szembekerült egy tervezett szemétlerakóval kapcsolatos vitában. Caputovának sikerült megakadályoznia a szemétlerakó létrehozását, és ennek nyomán indult el közéleti pályája.

Szlovákia bent marad az EU magvában

A megválasztott elnökkel folytatott beszélgetésről szóló cikkben a Bloomberg azt írja: Szlovákiát az a Magyarország és Lengyelország fogja közre, ahol a kormányzó párt az EU úgymond „keresztény gyökereit” védelmezi, és összecsap az unióval a multikulturális értékek és a jogállamiság ügyében. A szlovák vezetés kiáll amellett, hogy az országot benn tartja a tömb magvában, és támogatja a mélyebb integrációt. De néhány fősodorbeli politikus, köztük Robert Fico volt háromszoros miniszterelnök, így is csatlakozott ahhoz az erősödő regionális trendhez, amelyet a melegekkel és muszlimokkal szemben táplált gyűlölet, valamint az olyan összeesküvési teória jellemez, mint például Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormányáé Soros György milliárdos pénzemberrel szemben.

Caputová hangsúlyozta, hogy ő nem hajlandó a szélsőséges útra lépni, hanem Európa-párti és liberális. Saját győzelmét a változásért, a tisztességért és az igazságosságért való fellépés visszaigazolásaként értelmezi. „Nagyon remélem, hogy ez fog tükröződni az európai parlamenti választásokon is” - tette hozzá. Szerinte lehet, hogy a szavazóknak elegük van a politikai elitből, de a közvélemény-kutatási adatok arról tanúkodnak, hogy nincs elegük azokból az előnyökből, amelyekkel az EU-tagság jár. „A nyugati demokráciák megbírkóznak a bizalmi válsággal” - vélekedett a megválasztott szlovák elnök.

Budapest figyelmen kívül hagyja az Európai Néppárt utolsó figyelmeztetését

Budapest figyelmen kívül hagyja az Európai Néppárt utolsó figyelmeztetését a Közép-európai Egyetem ügyében – ezzel a címmel számol be az EurActiv című brüsszeli hírportál arról, hogy Kovács Zoltán kormányzati kommunikációs illetékes közölte: nem fogják megváltoztatni a felsőoktatással kapcsolatos jogi előírásokat, a magyar kormány álláspontja alapjaiban nem változott. A hírportál emlékeztet arra, hogy Manfred Weber, aki a Néppárt jelöltje az európai bizottsági tisztségre, a CEU Budapesten maradását az egyik előfeltételként szabta ahhoz, hogy a Fidesz tagja maradhasson a jobbközép irányzatú pártcsaládnak. A bajor kormány és a Müncheni Műszaki Egyetem Weber kezdeményezésére felajánlotta közreműködését ahhoz, hogy lehetősége legyen a CEU-nak nemzetközileg elismert diplomák kiadására. Orbán Balázs államtitkár bizalomépítő jellegűnek nevezte a bajorok bekapcsolódását a magyar felsőoktatásba, és azt mondta, a kormány kész megvizsgálni annak a lehetőségét, hogy mód nyíljon olyan diplomák kiadására, amelyeket az Egyesült Államokban, Németországban és Magyarországon is elismernek. Hozzátette azonban, hogy minden egyetem köteles eleget tenni a magyar jogi előírásoknak, Kovács pedig egyértelművé tette, hogy a bajor részvétel nem vonna maga után jogszabályi módosítást.

Kelet-európai politikusok és kegyenceik

„Mi a közös Magyarországban, Romániában és Csehországban? Mindhárom országban belefűrészeltek az alapértékekbe és a sarkalatos demokratikus cölöpökbe – EU-s pénzen is” - ezt mondja Britta Hilpert, a német ZDF közszolgálati televízió újságírónője a bécsi Der Standardban. A cikk beszámol arról, hogy a csatorna szerdán 22 óra 45 perckor dokumentumfilmet sugároz „Csalások, könnyűszerrel” címmel, amely a beharangozó szerint „kelet-európai politikusoknak és kegyenceiknek” jár utána. A dokumentumfilm az uniós támogatási pénzeknek a térségben tapasztalt elszivárgásáról szól.

Kárpáti János lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: Facebook.