„Klubrádió
Reggeli gyors

Forradalom töltött káposztával

27/12/2018 14:41

| Szerző: Klubrádió

Ma is kérdés, hogy huszonkilenc évvel ezelőtt mi zajlott Romániában. Forradalom, államcsíny, puccs?

2018. december 27. Nótáros Lajos a román forradalomról.
00:00
00:00

Különös megvilágítást ad az 1989-es romániai események évfordulójának, hogy vád alá helyezték Ion Iliescu volt elnököt és Petre Roman egykori miniszterelnököt emberiesség elleni bűncselekményekért. Még most is zajlik a vita az országban, hogy mi is történt? Valódi forradalom, államcsíny, vagy puccs? Milyen szerepe volt Moszkvának a reformkommunisták támogatásában?

Az tény, hogy 1200-an haltak meg azokban a decemberi napokban és az is, hogy egy nagyon sötét diktatúra ért véget. A diktátort és feleségét egyszerűen kivégezték. Az emberek többségének elege volt a Ceausescu-érából, lázadni kezdtek és kevésbé foglalkoztak a várható következményekkel. Képesek voltak tájékozódni, főként az ország nyugati felében, tudták, hogy a nemzetközi helyzet kedvez a változásnak. Az is megállapítható, hogy azóta Románia közelebb került Európához.

Idén egyébként kevesebb figyelmet kapott az évforduló, sokkal többet foglalkoztak az 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés centenáriumával. Száz éve döntöttek ugyanis Erdély és a Román Királyság „nagy egyesüléséről”.

Az évfordulók kapcsán Nótáros Lajos erdélyi újságíróval beszélgetett a Reggeli Gyorsban Dési János. Az interjút a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Pixabay.