„Klubrádió
Klubdélelőtt

Mintha Nobelt kapott volna

11/09/2020 19:34

| Szerző: Klubrádió

Szemerédi Endre matematikus volt a Klubdélelőtt egyik vendége, akit korábban kimagasló életműve elismeréseként a Nobel-díjhoz mérhető Abel-díjjal tüntettek ki. Anton Molnár Franciaországban élő festőművész újra Budapesten állít ki, régen lemezborítókat tervezett Szörényiek, Bródynak, Fenyőnek, Szikorának és a KFT-nek. Szalay Péter Nincs parancs! című dokumentumfilmje egy rendszer hirtelen összeomlását, a határok átrajzolódását jeleníti meg.

2020. szeptember 12. Klubdélelőtt (2020. szeptember 12., szombat 09:00)
155:23
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

A Klubdélelőtt vendégei és témái:

Terék Anna költő, író, pszichológus a vajdasági Topolyán született. Sokszor és sokat írt a délszláv háborús emlékeiről, 1999 óta foglalkozik azzal, hogy vajon a NATO bombázásoknak van-e még bármilyen poszttraumás nyoma az emberekben.

 
Terék Anna
Forrás: litera.hu
 

 

Bende Iván két régen megjelent albuma is szóba került a beszélgetésünkben, az egyik címe Kimegyek a doberdói harctérre –Nagyapáink ifjúsága „versesképek” a Nagy Háborúról, a másiké A törvények őrzői, amely Heller Ágnes filozófussal közös albuma. Születésnapján köszöntöttük a fotóművészt.

 
Bende Iván
Forrás: erdmost.hu
 


Szemerédi Endre matematikust 2012-ben a Norvég Tudományos Akadémia a matematika terén elért kimagasló életműve elismeréseként Abel-díjjal tüntetette ki, ez a szakmai díj a Nobel-díjéhoz mérhető. Most, augusztus 20-án Szent István-rend kitüntetést kapott.

 
Szemerédi Endre
Forrás: Wikipédia
 

Anton Molnár Franciaországban élő festőművész újra Budapesten állít ki. Első képét háromévesen festette. Az akvarell Latabár Kálmánt ábrázolja, miután látta őt egy szilveszteri műsorban szteppelni. Itthon a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után lemezborítókat tervezett Szörényi Leventének, Bródy Jánosnak, Fenyő Miklósnak, Szikora Róbertnek és a KFT zenekarnak. Fotózta Tina Turnert és a Dire Straits együttest budapesti koncertjükön. Magyarországot több mint harminc éve hagyta el.

 
Anton Molnar
Forrás: Facebook
Fotó: Rui Silva
 

Szalay Péter rendező Nincs parancs! című dokumentumfilmje egy negyven évig működő rendszer hirtelen összeomlását, a határok átrajzolódását jeleníti meg. Bella Árpád hatáskörét túllépve átengedte a keletnémet tömeget a magyar-osztrák határon, Harald Jäger hasonlóan cselekedett a berlini falnál, amikor puskalövés nélkül kelet-berlinieket engedett Nyugatra. Bátor fellépésükkel felgyorsították a 20. század végi történelmi események menetét és megakadályozták egy tömeges tragédia bekövetkeztét. „Magyarország ütötte ki az első téglát a berlini falból” – mondta erről a tettről Helmut Kohl, volt német kancellár.

 
Szalay Péter
Forrás: pilisvorosvar.hu
 

Péntek Orsolya festőnek készült, gyerekkora óta a kora középkori és az olasz kora reneszánsz, valamint a metafizikai festészet izgatják. Aztán korai képeit megsemmisítette, de továbbra sem hagyott fel a festészettel. Végül nem festőművészként, hanem történészként diplomázott az ELTE-n, majd egymás után jelentek meg verseskötetei, regényei.

 
Péntek Orsolya
Forrás: konyves.blog.hu
 

 

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! 

Klubdélelőtt
2020. szeptember 12., szombat 09.00
műsorvezető: Kun Zsuzsa