„Támogassa
Esti gyors

Mint a cövek – Szénási Sándor jegyzete

2/08/2023 18:03

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Rétvári államtitkárnak van igaza, aki szerint a tanári pályára már döngő léptekkel közelegnek a fiatalok, Gulyás Gergelynek detto, hogy az egészségügyben még nagyobb fejlődés történt, mint az oktatásban, és Orbán is joggal jegyezte meg, hogy a románok már a 20. kormányfőjüket fogyasztják, mióta ő hivatalban van. Szegény instabil dákok. Orbán alatt bezzeg úgy áll az ország, mint a cövek.

2023. augusztus 02. Esti gyors-részlet (2023.08.02. Szénási Sándor jegyzete)
03:52
00:00

Hogy pontosan értsük, miről is beszélünk, idézzük fel azt a jelenséget, amelyet a híres emberek autogramjainak árfolyampiacaként ismerünk. Vegyük mondjuk a Forma-1-es pilótát, Ayrton Sennát, aki 1994-ben meghalt, és ezután az aláírását 1000 dollárért árulták, valamint vegyük a Holdra először lépő Neil Amstrongot, akinek a kézjegyét ugyanakkor 100 dollárért vesztegették, és aki ezen úgy felháborodott, hogy nem adott többet autogramot. Dögöljön meg a mértékvesztett világ.

A világ persze nem döglött meg, és egy Sennáért továbbra is tíz holdutazót kellett adni. A kapitalizmus már csak ilyen.

Na mármost. A fenti aránytalan értéknövekményt hatványozottan tapasztalhatjuk a NER kiemelkedő alakjai esetében, amit azonban nem számszerűsítenénk, inkább aránypárban ábrázolnánk. Konkrétan: ami Szlovákiában egy darab miniszter, az nálunk legfeljebb egy államtitkárnak felel meg, és aki az Egyesült Államokban elnök, az nálunk maximum belügyminiszteri szint lehet, ha pedig egy amerikai helyettes külügyi államtitkárt kell méricskélnünk, az grammra azonos egy európai parlamenti képviselővel, mondjuk Deutsch Tamással.

Már ha azonos. Hiszen Deutsch Tamás egy, a magyar politikát kritizáló megjegyzésre nem véletlenül reagált úgy, hogy ki a f...m az a Thomas Melia, jelezvén, hogy minden washingtoni irodaszolgát neki sem kell ismernie. Menczer Tamás államtitkár viszont Wlachovsky miniszterben detektálta az egyívásút, és korrekten közölte is vele, hogy egy állítását tekintve vagy téved, vagy hazudik. Pintér belügyér sem játszotta el, hogy még sosem hallott Biden elnökről, csupán megdádázta, hogy vízumügyben bosszút áll a magyarokon. Értsd: sértetten torol, meglakoltat, megtruccol, stb.

Mindez, mint említettük, a NER elit példátlan nemzetközi felértékelődéséről, intellektuális fölényéről, és pontos helyzetismeretéről szól, valamint arról, hogy tagjai negyven év fölött is bármikor képesek 5-6 centit nőni, ha úgy látják jónak. De persze itt van még a stílusuk is.

Van, aki azt mondja, bunkók. Mások szerint tipikus példái a passzív-agresszív viselkedésformának, amelynek az alapját olyan negatív érzések, tények alkotják, amikről az érintettek nem képesek másképp, csak hazugsággal, és dührohammal megnyilvánulni. Lásd: párialét a nemzetközi diplomáciában, ellopni szándékozott uniós pénzek elmaradása, infláció, zuhanó forint, a befektetők bizalomhiánya, a családpolitika leépülése, a szociális kiadások kényszerű csökkentése, az orosz után a kínai csapdába való ostoba menetelés. Ezekben az ügyekben erőt felmutatni nem lehet, mert az nincs, marad a pótlék, az agresszivitás, mindennel, és mindenkivel szemben, a kétségbeesett fölényeskedés, lekezelés, durva beszólások, a Kárpát-medence géniusza szerepének eljátszása.

A hangnem mindent elárul, teszik hozzá ezek az okostojások.

De mi tudjuk, hogy Rétvári államtitkárnak van igaza, aki szerint a tanári pályára már döngő léptekkel közelegnek a fiatalok, Gulyás Gergelynek detto, hogy az egészségügyben még nagyobb fejlődés történt, mint az oktatásban, és Orbán is joggal jegyezte meg, hogy a románok már a 20. kormányfőjüket fogyasztják, mióta ő hivatalban van. Szegény instabil dákok. Orbán alatt bezzeg úgy áll az ország, mint a cövek.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2023. augusztus 2-i adásában hangzott el.