„Klubrádió
Reggeli gyors

Miniszterek, miniszterelnökök, miniszterasszonyok és társaik sajátítják ki a Balatont

16/02/2022 13:09

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Miniszterek, miniszterelnökök, családtagok gigaberuházásai, villái épülnek a Balatonnál, amivel az a baj, hogy olyan helyeken, amit korábban az ott élők használhattak, most meg leveszik tőlük a partot, ráadásul rengeteg természetpusztítással jár együtt a Balaton üzemi "kirablása".

2022. február 16. Reggeli gyors - részlet 22.02.16. Badzsó Angéla
05:15
00:00

Két éve indították útjára a Stop Balaton-törvény! nevű petíciót, hogy megakadályozzák a Balaton lebetonozását, kirablását és szétosztogatását a gazdagok között, február 17-én pedig átadják ezt a petíciót Füleki Zsoltnak, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettesének. Vagyis csak megpróbálják, a helyettes államtitkár ugyanis még nem jelzett vissza, hogy hajlandó-e a civilekkel találkozni – mondta Badzsó Angéla, az Összefogás a Balatonért nevű civil szervezet alapítója a Reggeli gyorsban.

Víziturisztikai és szabadidőközpont épül Balatonfüreden
 
 
A Balatonfüredi Megállópont projekt építési területe az alapkőletételi ünnepség napján, 2021. december 8-án. Víziturisztikai és szabadidőközpont épül Balatonfüreden a Füred Kemping melletti területen, a létesítményhez tartozó kikötő már 2022 tavaszán elkészül. MTI/Vasvári Tamás
 
 

Ennek ellenére nem adják fel, "még az utolsó pillanatban is megérkezhet a levél", és mindenképpen elmennek az irodájához, és megpróbálnak vele találkozni, ígérte. Amióta gyűjtik az aláírásokat, "nagyon sok természetpusztítás történt, sok település érintett ebben a történetben", ezért szerintük a helyettes államtitkárnak igenis van dolga a petícióval, és azokkal "a történetekkel és folyamatokkal, amik ott történnek".

Mi történik a Balatonnál?

Lányi András író, filozófus szerint például a választás után kő kövön nem marad majd.

Badzsó szerint is hosszú a lista: Alsóörs, Csopak, Badacsonyörs, Balatonszentgyörgy, Aliga kezdte sorolni Badzsó, aki az utóbbival kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy "elképesztő mértékű kisajátítási folyamat zajlik éppen". Ha kiadják az engedélyeket, akkor "Aliga is elveszíti az utolsó szabad parti sétányát, és azt a partszakaszt, ami szűk lehetőség, de ott még hozzáférhetnek a helyiek" a Balatonhoz.

Badzsó szerint az állam mindezzel tisztában van, azzal, hogy mi zajlik a parti településeken, hiszen ezek a beruházások "jobbára állami támogatásban is részesülnek".

"Kikötők, szállodakomplexumok terveiről van szó, és sajnos állami szférában dolgozó emberek, miniszterek, miniszterelnökök, miniszterasszonyok és társaik építkeznek a területen", és megemlítette például a tihanyi "hegyelbontást", ahol – a már nem – "Rogánné-féle nyaralóépítés zajlik".

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Badzsó Angélával
2022. február 16., szerda 08.45
riporter: Szénási Sándor