„Támogassa
Reggeli gyors

Mikecz Dániel: Léteznek blokkon kívüli választók, feléjük próbált nyitni Donáth

26/10/2023 16:27

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A Momentum EP-képviselője szerdai véleménycikkében nekiment a DK-nak. A Momentum most azok felé a választók felé próbál nyitni, akiknek a kormánnyal, az ellenzékkel, illetve a DK-val szemben is van kritikája – ilyen szavazók valóban vannak, ugyanakkor a lépés visszatetszést is kelthet, hiszen azt sugallja, az ellenzéki pártok megint egymással vannak elfoglalva, ahelyett, hogy alternatívát állítanának – mondta Mikecz Dániel, politológus, társadalomtudós a Reggeli gyorsban.

2023. október 26. Reggeli gyors - részlet Mikecz Dániel 2023.10.26.
09:06
00:00
„Hazugsággal nem lehet a hazugokat legyőzni” – Donáth Anna hadat üzen a DK-nak – ezzel a címmel és alcímmel jelent meg szerdán a Válasz Online-on Donáth, a Momentum EP-képviselőjének véleménycikke.

Az írásban visszatérően hazugnak nevezte a Demokratikus Koalíciót politikai kultúráját – többek között hazug plakátkampányról, alaptalan támogatottsági adatokról írt és arról is, hazugság, hogy "húszezer aktivistával szántja fel a DK a vidéket". A hazugságok miatt a választók nem hisznek abban, hogy aki a Fidesz után jönne másképp kormányozna, a DK tehát gátja a kormányváltásnak. Donáth a szerdai Megbeszéljükben is elmondta, úgy véli, a hiteles alternatíva az igazságon és a felelősségvállaláson alapszik. A választókat nem az érdekli, hogy ki a legerősebb, kinek van igaza a nap végén, hanem az, hogy ki tud összeszervezni egy olyan ellenzéki erőt, ami kormányt tud váltani – fogalmazott a Momentum politikusa.

A DK a Telex kérdésére ennyit reagált Donáth cikkére:

,,Régóta mondjuk: a nagyobb támogatottság nagyobb felelősséget is jelent. Ezt magunkra, a legerősebb ellenzéki pártra is érvényesnek tekintjük. Ez a felelősség pedig azt is tartalmazza, hogy sok sikert kívánunk Donáth Annának és a Momentumnak a jövő évi választásokra".

Arra tippelek, hogy a Momentum egyrészt megpróbál létrehozni egy anti-Gyurcsányista blokkot az ellenzéken belül, másrészt, megpróbálja eltávolítani magát a 2022-es választáson együtt induló ellenzéki tömbtől – mondta Mikecz Dániel politológus, társadalomkutató a Reggeli gyorsban. Arra számítanak, hogy vannak olyan kormányellenes választók, akiknek a DK-val szemben is van kritikájuk, illetve vannak szavazatok azon kívül is, amit az ellenzéki összefogás hozni tudott a tavalyi választáson, léteznek a blokkokon kívüli szavazók, akiknek a kormánnyal és az ellenzékkel is van problémájuk – magyarázta Mikecz, aki szerint ez utóbbit alátámasztja a Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) növekvő népszerűsége. 

Kormányellenes demonstráció Budapesten
 
 Donáth Anna, akkoriban a Momentum alelnöke, füstbombát tart fel a „Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr!” címmel meghirdetett kormányellenes demonstráción a belvárosi Alkotmány utcában 2018. december 16-án.
 
Fotó: MTI/Mohai Balázs
 
 

Az, hogy ilyen nyíltan ellenséges volt Donáth megnehezítheti a pártok közötti, a jövő évi önkormányzati választásokról szóló tárgyalásokat – mondta a politológus, aki szerint az ellenzéki szavazók szemében az is visszatetsző lehet, hogy megint úgy tűnik, mintha egymással lennének elfoglalva ezek az erők, ahelyett, hogy alternatívát állítanának vagy éppen a választók igényeivel foglalkoznának.

Mikecz beszélt arról is, hogy Donáth lépése egy példája annak – amit a magyar politikában többször láthattunk már –, hogy egyfajta hitelességi küzdelem folyik. Szó volt arról is, hogy a Momentum a mozgalmi jellegét is próbálja erősíteni, ahogy arról is, hogy jöhet ki a DK ebből. A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Mikecz Dániel
2023.10.26., csütörtök 8:15
Riporter: Szénási Sándor