„A
Reggeli gyors

Mig Aid-alapító: A menekültek ügye nem csak rendőri kérdés

25/03/2022 09:45

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A nyugati világban az állam és a civil szervezetek együtt segítik a menekülteket, Magyarországon azonban a jelek szerint hatósági kérdéssé tették ezt – véli Ujhelyi Sándor. A Migration Aid alapítója beszélt nyilatkozatáról, amelyen a hatóságok "megsértődtek", és azokról a problémákról is, amelyek megoldásához feltétlenül fontosnak tartja a civil önkéntesek segítségét.

2022. március 25. Reggeli gyors - részlet 22.03.25. Ujhelyi Sándor
12:07
00:00

Korábban a Klubrádió is beszámolt arról, hogy a BOK-csarnok körül hevenyészett paravánok mögé gördülnek be a buszok, amik a KÖKI-ről hozzák az Ukrajnából menekülőket. A kordon mögé csak azok a szervezetek juthatnak be, akiket a rendőrség, egyenruhás katonai középiskolások és a Civil biztonsági szolgálat beenged. Nehéz nem arra gondolni, hogy a kormányzat az általa preferált civilszervezeteket igyekszik jó színben feltüntetni, azokat pedig, akik valamiért nem tetszenek neki, kizárni.

Miután többször is elpanaszolta, milyen körülmények nehezítik a menekültek helyzetét Magyarországon, egyre durvábban kezdtek beszélni vele a rendőrök, majd csütörtökön már nemkívánatos személynek nyilvánították a kormány által menekültszállássá alakított BOK Sportcsarnokban Ujhelyi Sándort, a Migration Aid alapítóját, aki a Keleti pályaudvaron a menekülthullám kezdete óta segédkezett az Ukrajnából érkezők ellátásában és informálásában.

Ujhelyi a Klubrádiónak azt mondta, hogy példátlan a dolog, mert a nyugati országokban ilyen helyzetben a kormány együttműködik a civilekkel. Előbbi biztosítja az infrastruktúrát, a pénzt, a hatósági eljárásokat, utóbbiak pedig arról gondoskodnak, hogy a menekültek emberséges elbánásban részesüljenek. Akik az adott körülmények közt érthetően borzasztóan feszültek.

Kitiltásával kapcsolatban az oroszul jól beszélő önkéntes segítő megjegyezte, értelmetlennek tartja az intézkedést, hiszen az ukrán, illetve orosz nyelvi tolmácsokra, valamint kompetens ügyintézőkre nagy szükség van, és aligha várható el a hatóságok részéről, hogy ezt a problémát egyedül kezelni tudják. Ez pedig szükségtelen konfliktusokhoz vezet. Ujhelyi egy nyilatkozatában, és azt követően posztjában hívta fel a figyelmet több ilyen problémára, köztük az ellátás akadozására, egy roma családdal szembeni rasszista elbánásra, amelyen a hatóságok "megsértődtek".

Az önkéntes segítő szerint a menekülthullám kezelését a kormány rendőri kérdéssé tette, amivel lerombolták az addig működőképes rendszert, miközben a menekültek ügye nem csak rendőri kérdés.

A kordonozást természetesnek tartja, mert ez a menekültek koordinációját és védelmét is szolgálja. Más kérdés, hogy miért kell paravánokkal eltakarni a be- és kilátást, katonai jelleget kölcsönözve az egész akciónak. Ez az adott körülmények közt tovább növeli a fenyegetettség érzetét – jegyezte meg Ujhelyi Sándor.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ujhelyi Sándorral
2022.03.25., péntek 6:43
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert


Március 8-án, kedden a Klubrádió rövid interjút készített Ujhelyi Sándorral a Keleti pályaudvaron, ahová akkor naponta ezrével érkeztek az ukrajnai menekültek: