„Klubrádió
A lényeg

Nem kívánatos személy lett a menekültközpontban a Migration Aid alapítója

25/03/2022 09:20

| Szerző: Klubrádió

Miután többször is elpanaszolta, milyen körülmények nehezíti a menekültek helyzetét, egyre durvábban kezdtek beszélni vele a rendőrök, majd csütörtökön már nemkívánatos személynek nyilvánították a kormány menekültszállássá alakított BOK Sportcsarnokban Ujhelyi Sándort, a Migratin Aid alapítóját, aki a kezdetektől a Keleti Pályaudvarnál segédkezett.

Ukrajnai háború - Humanitárius tranzitpont nyílt a BOK csarn
 
 Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők a budapesti BOK csarnokban, ahol humanitárius tranzitpontot nyitott számukra a kormány a karitatív szervezetekkel együttműködve 2022. március 21-én. MTI/Balogh Zoltán
 

Ujhelyi volt az, aki Pintér Sándor belügyminiszternek írt levelet, ami után lett rögtön mobil WC és orvosi rendelő. Amikor a kormány átvette a menekültek fogadását és a segítség koordinálását, a helyszínt áttették a BOK Sportcsarnokba, és egyre több lett a konfliktus. Bár sok rendőr segítőkész, de volt, aki szóvá tették neki, hogy miért nyilatkozik negatívan, miért panaszol olyan dolgokat, amik szerinte problémák, mint például a pénzváltó hiánya vagy éppen az olyan érthetetlen protokoll miatt, hogy a menekültek kizárólag busszal mehetnek a BOK-ba.

Csütörtökön végül az ügyeletes rendőrparancsnok gorombán elküldte Ujhelyit a számára fenntartott pulttól is. "Próbáltam elmagyarázni, hogy ez az én asztalom, erre közölte, hogy oda már más feliratot raktak, ez mostantól rendőrségi terület, és azt mondta, azonnal el kell hagynom a részt. Közben egy ezredes, aki mindig nagyon segítőkész volt, lejött az eligazításról és hebegett-habogott. Egyenesen rákérdeztem, hogy nemkívánatos személy lettem a csarnokban, mire azt felelte, ha van ilyen kategória, igen” – mondta a 168 Órának a férfi.

Március 8-án, kedden a Klubrádió rövid interjút készített Ujhelyi Sándorral a Keleti pályaudvaron, ahová akkor naponta ezrével érkeztek az ukrajnai menekültek: