„Klubrádió
Fülbevaló

Miért nem merünk megszólalni idegen nyelven?

16/07/2020 01:24

| Szerző: Klubrádió

Aki nem tartozik azon szerencsések közé, hogy szinte ráragad a nyelvtudás, biztos megtapasztalta már, milyen kezdőnek, újrakezdőnek, majd újra-újrakezdőnek lenni egy nyelvtanfolyamon. Miért nem vagyunk képesek megtanulni egy nyelvet, vagy használni az idegennyelv-tudást? Milyen módszerrel a legkönnyebb tanulni? Erről is szó volt a Fülbevalóban, majd bezöldült a műsor, kiderítettük, hogyan lehet felhasználni az esővizet, így takarékoskodni és egyben lassítani a klímaváltozást. Végül tippet adtunk egy jó filmes programhoz.

2020. július 14. Fülbevaló (2020. július 14., kedd 13:00)
46:45
00:00
Műsorvezetők: Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika Szerkesztők: Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika

Önbizalomhiány vagy buta példamondatok?

Jó néhány felmérés és kutatás bizonyítja, hogy Magyarországon nagyon kevesen beszélnek folyékonyan egy idegen nyelvet. Ami meglepő, főleg annak fényében, hogy egyre több olyan iskola van, ahol már elsőben tanulhatnak angolul a hat-hétévesek, de még a most a középkorúak is legalább négy, inkább nyolc éven keresztül tanultak egy idegen nyelvet. Miért van az, hogy nem tudunk megtanulni például angolul? Hogy elkezdjük, újrakezdjük, feladjuk, megint újrakezdjük? Miért nem merünk beszélni? Ezekről kérdeztük Kovács Beáta angol nyelvi coachot.

 
Betűk (pixabay)
 

Sok olyan tanuló akad, aki hosszú évekig tanult egy nyelvet, mégis csupán alapszinten tart. Ennek rengeteg oka lehet, például az önbizalomhiány, a hazai oktatási rendszer hibaközpontúsága, ahol azt nézik inkább, mi az, ami nem megy, ahelyett, hogy a sikerekre fókuszálnának, ezért egy idő után egyesek elveszíthetik motivációjukat, nem hiszik el magukról, hogy meg tudnak majd szólalni. Műsorvezetőnk felvetette, hogy sokszor az iskolában haszontalan példamondatokat kellett begyakorolni. Kovács Beáta szerint tanulásmódszertant is szükséges lenne tanulni. Hozzátette: nincs univerzális nyelvtanulási recept, mindenkinek más és más válhat be.

Gazdálkodjunk a lehulló csapadékkal!

Ha a lehulló csapadékot nem elvezetjük, hanem megtartjuk otthonunkban, azzal nem csak a pénztárcánknak teszünk jót, hanem a hőség és szárazság ellen is hatékonyan védekezhetünk. A WWF Magyarország ahhoz is ad tippeket, hogyan tartsuk meg a  vizet házunk körül. A szervezet éghajlatváltozás-programjának szakértője, Farkas Viktor Mátyás szerint az okoz gondot, ha szabálytalanul, a csatornába vezetik az időnként jelentős mennyiségű csapadékvizet. Az túlterheli a szennyvíztisztítókat, ezért azok sokszor kénytelenek a szennyvízzel kevert esőt tisztítatlanul beleengedi a folyókba, tavakba. Szerinte az se jó, ha a közterületre vezetik el a csapadékot. Az esővízre fontos lenne értékként tekinteni, gazdálkodni vele.

 
kép: Pexels.com
 

Vissza a moziba!

A mozik újranyitásának örömére július 17. és 19. között hét várva várt filmet mutat be a Cirko Film országszerte. A filmeket hetekkel a mozi bemutató előtt, három napon át láthatja a hazai közönség az Uránia dísztermében a Vissza a moziba! Fesztivál keretében. A Cirko Film munkatársával, Deák Zsuzsával beszélgettünk a fesztiválról.

Az ott vetített filmek között szerepel majd Atom Egoyan A díszvendég című feszült lélektani drámája; Jack London-regénye nyomán keletkezett Martin Eden, és Roman Polanski nagyszabású történelmi filmje, a Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy. Mindhárom film a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be, ráadásul a Tiszt és kém megkapta a legjobb rendezésértjáró, a Martin Eden pedig a legjobb színésznek ítélt Ezüst Oroszlán díjat. Ezeken kívül az Inkább lennék özvegy című angol film lesz még műsoron Bill Nighy, Annette Bening és Josh O'Connor főszereplésével, valamint az Egy nő láthatatlan élete című brazil dráma egy elszakított testvérpárról, amely Cannes-ban az Un Certain Regard szekció fődíját kapta. Könnyedebb alkotások is várják majd a felhőtlen kikapcsolódásra vágyó nézőket: a Notting Hill-i cukrászda, amelyben a remek angol színésznő, Celia Imrie mellett Notting Hill főutcája és Ottolenghi süteményei játsszák majd a főszerepet, és a Titkok és igazságok című francia vígjáték a barátság és szeretet összetartó erejéről.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Fülbevaló
2020. július 14., kedd 13:00
Műsorvezető: Kovács M. Veronika