„Klubrádió
Fülbevaló

Budapest környékén is mesebeli tájakon barangolhatunk

12/06/2020 19:53

| Szerző: Klubrádió

Igaz, a koronavírus okozta karanténkorlátozásokat lassanként feloldják, de mégsem kell külföldre utaznunk ahhoz, hogy szebbnél szebb helyeken koptathassuk túrabakancsunkat. Hiszen Magyarország is bővelkedik látnivalókban, még a fővárostól sem kell túl messzire mennünk, hogy ezeket megcsodálhassuk. De műsorunkban szó volt a jó kis nyári főzelékekről és a rovarcsípés okozta kellemetlenségekről is.

2020. június 09. Fülbevaló (2020. június 09., kedd 13:00)
48:19
00:00
Műsorvezetők: Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika Szerkesztők: Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika
Együnk egy kis jó nyári főzeléket!

Itt a nyári főzelékszezon – sokan örülnek ennek. Állítólag már a XVI. században főztek Magyarországon főzeléket, de pontosan dokumentált adataink nincsenek arról, hogy akkoriban ezeket mivel sűrítették. Az biztos, hogy az irodalmi források szerint ekkor már szerepelt a polgári és a parasztkonyhán, hétköznapokon hús nélkül, ünnepeken hússal. Tradicionális és újító főzelékekről beszélgettünk Főzelékes Ferivel, Szatmári Ferenc szakács-gasztrobloggerrel.

főzelék

Kirándulás

A koronavírus miatt bevezetett intézkedések egy időre kedvét szegték a túrázóknak is, pedig a karantén sem azt jelentette, hogy egyedül vagy akár a családdal ne lehetne kimenni a szabadba. Ha nem akarunk túl messzire utazni a fővárostól, a közeli Pilis hegységben rengeteg csodálatos helyet bejárhatunk, és nemcsak a hegycsúcsra kell gondolni. Az őserdőre emlékeztető örökerdők, tölgyes és bükkös rengetegek, források, erdei kis tavak mellett, néhol még szinte emberi kéz által érintetlennek tűnő erdőrészek is várják a túrázókat. Túratippeket adtunk.

Mit tegyünk rovarcsípés esetén?

Az erdőkben nem csupán kellemes élményekben lehet részünk, a természetben élő apró kis rovarokkal meggyűlhet a bajunk. Így a nyári kültéri programok számának növekedésével a rovarcsípések valószínűsége is megnövekedik. Ezek leggyakrabban ártalmatlan, enyhe tünetekkel járó, pár nap alatt elmúló duzzanatokat okoznak, de egy apró csípés utóélete egyáltalán nem mindig alakul ilyen problémamentesen. Hogy milyen csípések lehetnek veszélyesek, mikor kell nagyon komolyan venni egy ilyen baleset, és végső soron mi lehet a következménye egyes rovarok csípésének, erről mesélt Mezei Györgyi allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Fülbevaló
2020. június.9. kedd 13.00
Műsorvezető: Kovács M. Veronika