„Klubrádió
Fülbevaló

Újabb sikeres kísérletek a látáskutatásban

26/06/2020 16:17

| Szerző: Klubrádió

Újabb sikeres és bizakodásra okot adó kísérletek zajlanak a látáskutatásban, melyek eredményességéhez hazai szakemberek is hozzájárulnak. Többek között erről is szó esett adásunkban.

2020. június 23. Fülbevaló (2020. június 23., kedd 13:00)
48:59
00:00
Műsorvezetők: Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika Szerkesztők: Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika
A magyarok kimondottan magányosak

Egy kutatás szerint mi magyarok, már akkor is magányosak voltunk, amikor a koronavírus még nem választott el minket egymástól. Az egyedülléttől hazánk lakosságának több mint fele, vagyis 52 százaléka szenvedett a lezárási intézkedések előtt is. A kutatásból az is kiderült, hogy a társadalmi távolságtartás idején a magyarok a modern technológia segítségével maradtak kapcsolatban szeretteikkel. David Emm a Kaspersky Intézet biztonsági kutatója szerint a koronavírus okozta új helyzetben elvégzett kutatás alapján a magányosság nagyon is jelen van életünkben, meglepő módon mégsem a vírus teremtette meg azt. A megkérdezett magányosok nagy része, azt állította, hogy a járvány előtt ugyanannyira, vagy akár még magányosabbnak is érezték magukat, mint a kitörése után.

Felesleges sózás nélkül is finom az étel

Az egészség témakörénél maradva Erdélyi Aliz dietetikus arról beszélt, mennyire káros a túlzott sófogyasztás, amely különböző szervrendszeri problémákat is okozhat. Az ajánlott napi sóbevitel mennyisége 2300 milligramm, ez csupán  egy evőkanálnyinak felel meg. A hazai népesség viszont a sózásban sokszorosan túlteljesít, a magyar lakosság 35 százaléka az étkezéseknél automatikusan nyúl a sószóró után, 48 százalékuk pedig még a paprikát, paradicsomot is megsózza. Pedig az ételek nagy része már alapból tartalmaz sót, még az édességekben is megtalálható, így a plusz sóbevitelnél felesleges a szokásokra hagyatkozni. Ráadásul az emberek ízérzékelése egy idő után átáll az egészségtelen megszokásra és ezért a rengeteg sózás nélkül az illető egyhangúnak, íztelennek fogja érezni ételét. Viszont az ész nélküli sószórásról, mint rossz szokásról fokozatosan le lehet szokni. Vásárlásnál pedig mindig érdemes elolvasni az élelmiszerek összetevőit és ezentúl tudatosabban választani.

Reményre adhatnak okot a kutatások

A Klubrádióban már többször terítékre került a téma a kísérletről, melynek eredményeként a kutatók a vak emberek számára visszaadhatják a látás élményét. A kutatási témában most egy friss publikáció látott napvilágot. A Science-ben publikált tanulmány szerint a kígyók hőlátó képessége segíthet a retina gyógyításában és a mechanizmus felhasználásával akár a látás is visszanyerhető. A világ egyik vezető tudományos folyóiratában megjelenő kutatáshoz a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének Retina Laboratóriuma egy humán retina-modell kidolgozásával és az ehhez kapcsolódó jelentős tudástranszferrel járult hozzá. Roska Botond, neurobiológus, a bázeli Institute of Ophthalmology igazgatója egy nemrég készült interjúban arról is beszélt, hogy a szakemberek vér vagy bőrsejtből akár már Petri-csészében is tudnak retinát építeni. A jelenlegi fejleményekről Szabó Arnold, a Semmelweis Egyetem Retina Laborjának munkatársa mesélt.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Fülbevaló
2020. június 23., kedd 13:00
Szerkesztő-műsorvezető:
Kovács M. Veronika