„Köszönjük,
Vény nélkül

Alattomos betegség - A makuladegeneráció

11/02/2020 19:07

| Szerző: Klubrádió

Amikor azt veszi észre, hogy zavarja a fény, nem tud hirtelen alkalmazkodni a sötétséghez, akkor már olyan elváltozás alakult ki a szemfenéken, amit nem lehet visszafordítani.

2020. február 10. Vény nélkül (2020. február 10., hétfő 14:00)
24:22
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória Szerkesztők: Lay Viktória

Lassan előrehaladó, alattomos betegség a makuladegeneráció. Dr. Fehér János szemész professzor, kutatóorvos elmondta, a betegség a 40 év feletti lakosság 10%-át érinti. A probléma az, hogy ennek legalább a fele nem tudja, hogy beteg. A makuladegeneráció jelenléte leggyakrabban véletlenszerűen derül ki szemészeti vizsgálatkor. Amikor a beteg azt veszi észre, hogy zavarja a fény, nem tud hirtelen alkalmazkodni a sötétséghez, ekkor már olyan elváltozás alakult ki a szemfenéken, ami nem visszafordítható.

Az idegrendszeri degeneratív betegségek rákfenéje, hogy ami elpusztult, az elpusztult. Megszülettünk egy bizonyos számú idegsejttel, ami az életünk folyamán nem szaporodik, csak fogy. Vannak olyan betegségek, olyan körülmények, amelyek ezt a pusztulást felgyorsítják, és életmóddal, diétával ugyan tudjuk lassítani, de tulajdonképpen egy folyamatos veszteség van az agyban, a gerincvelőben és a látóhártyán is.

Dr. Fehér János elmondta, a látóhártyának van egy különleges sajátossága. Normális körülmények között a látósejtek 10-15%-a a normális életvitel mellett naponta elhasználódik, és a sötétség alatt maradéktalanul helyreáll. Ha ebben a folyamatban valamilyen deficit van, akkor minden nap marad egy pici mennyiség, ami nem regenerálódik. Előbb-utóbb ez felhalmozódik a látóhártyában és ez okozza a panaszokat. Ez ugyanis egy mérgező anyag, ami nagy mennyiségben a látóhártya-sejt pusztulását eredményezi.

Az első és legfontosabb teendő tehát a kezdődő makuladegeneráció felismerése. A szemészek általában kedvező helyzetben vannak, hiszen 40 éves kor felett az emberek többsége szemvizsgálatot igényel. A szemüveg felírás együtt jár egy többé-kevésbé alapos szemészeti vizsgálattal, és ha ekkor a szemész valamit felfedez és nem hagyja annyiban, akkor akár tünetmentes, vagy tünetszegény állapotban is felfedezhető, ekkor pedig még van remény, hogy valamit tegyenek ellene.

Sajnos jelenleg nincs olyan kezelés, ami a károsodást akár részleteiben is helyre tudná állítani, ezért mindenképpen korán kell beavatkozni. Több évtizedes kutatások és tapasztalatok alapján Dr. Fehér Jánosnak és csapatának sikerült kifejlesztenie egy készítményt, természetes anyagok kombinációját, ami klinikai vizsgálatokkal igazoltan korai stádiumban megállítja a betegséget ott, ahol éppen tart. Sőt, a nagyon korai stádiumban még egy minimális javulást is tapasztaltak. 2004 óta ez a készítmény gyógyszertárakban hozzáférhető, azonban a gyártó nem tudja olcsón árulni. Figyelembe véve, hogy ez a betegség az idősebb korosztályt érinti, többségében nyugdíjas betegeket, akiknek sok minden másra kell költeni a kis nyugdíjukat, sok esetben vagy nem tudják megvenni, vagy nem tudják olyan mennyiségben használni, mint ahogyan kellene. Ez volt a fő indító oka annak, hogy az Európai Unióhoz fordultak és megpályáztak egy lehetőséget, aminek során támogatást kaphatnak egy újabb, szélesebb körű klinikai vizsgálat elvégzésére. Február 20-án Brüsszelben dől el, hogy mekkora támogatást kapnak ehhez az Uniótól, aminek keretében magyar és olasz betegeket terveznek vizsgálni. Nem véletlenül. Magyarország kontinentális diétán él, nem eszünk például tengeri halat, ellentétben az olaszokkal, akik mediterrán diétán élnek, sok Omega-3 zsírsavat fogyasztanak, más az életmódjuk, mások a fényviszonyok. Legkevesebb 400 beteget fognak vizsgálni kora ősztől, ha minden a tervek szerint megy. A vizsgálatban résztvevők ingyen fogják kapni a készítményt, és több alkalommal vesznek részt kontroll vizsgálatokon, ami után legalább egy évig követik, hogy milyen hatással volt mindez. Dr. Fehér János abban bízik, ezzel elsősorban a szakmát sikerül meggyőzni, hogy nem gyógyszerrel is lehet eredményt elérni, főleg ezen a területen, hiszen a makuladegenerációra nincs gyógyszeres kezelés. Van egy injekciós terápia ugyan, amivel az a probléma, hogy egy komplikáció kezelésére szolgál. A betegség 85%-a száraz típusú, amelynél az injekció nem jöhet szóba, ez kizárólag akkor alkalmazható, amikor a szemfenéken vizenyő, vérzés alakul ki, ilyenkor a szembe kapott injekciós kezelés hatására ez felszívódik. Ettől függetlenül a betegség megy előre a maga útján. Míg az injekciós kezelést támogatja a biztosító, nem gyógyszer készítményt - még akkor sem ha klinikai vizsgálat van a hátterében - nem támogathat. A szemész professzor reméli, hogy sikerül meggyőzni a döntéshozókat arról, hogy el kell térni a bürokratikus mezsgyétől és támogatni kell a kis pénzű nyugdíjasokat, hogy hozzájussanak a megfelelő kezeléshez.

A vizsgálatnak van egy másik célja is. A professzor elmondta, az elhasznált látósejtek regeneráláshoz energia kell, amire megvan a megfelelő mechanizmus. Ha nem termel a szervezet annyi energiát, amennyi szükséges, akkor deficittel zárul a folyamat. Itt jön képbe az ún. metabolikus terápia, amivel az energiatermelő folyamatot támogatják. A környezeti hatások, az életmód, táplálkozás megnövelheti az energielhasználás mértékét, és a látásra egyszerűen már nem jut. Ezért 1-2 szinttel korábban kell beavatkozni, hogy ne használódjon el az a kis energia az életmentő funkciók fenntartására, hanem maradjon valami, ami a látásfunkciók fenntartására is elegendő. A tervezett vizsgálatban egyénenként szeretnék megnézni, hogy van-e még valami az alapbetegségen kívül, amit korrigálni kell - bélproblémák, alacsony B12-szint a szervezetben, stb. A beteg szem egy beteg ember szeme. Ahhoz, hogy a látást megóvhassuk, az egész ember egészségi állapotát kell vizsgálni, és ahol szükséges, ott beavatkozni, javítani az általános állapoton. A szem tehát a kapu lesz, amin belépve az általános egészségen javítunk.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Vény nélkül
2020.02.10. 14:00 
Műsorvezető: Lay Viktória