„Klubrádió
Reggeli gyors

"Mészáros érdekköre befektetési alapok terén hívja versenyre az OTP-t"

10/02/2023 12:01

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A Magyar Bankholding a befektetési alapokkal lakossági megtakarításokat igyekeznek bevonzani, és versenyre kelni az OTP-vel – mondta Gyenis Ágnes gazdasági újságíró. Hozzátette, a bizonyos kockázatok mellett érdemes befektetni megtakarításokat.

2023. február 10. Reggeli gyors - részlet 22.02.10. Gyenis Ágnes
08:32
00:00

Rástartol a lakossági megtakarítások fialtatására a Mészáros Lőrinc magánvagyonát is igazgató MKB Alapkezelő Zrt. Olyan befektetési alapot hirdetett a lakossági ügyfeleknek, amelynek célja, hogy „új irányból közelítse meg a részvénybefektetéseket”, és „lehetőséget teremt arra, hogy kihasználjuk a hektikus környezetben rejlő hozamlehetőségeket” – írta a hvg360.

"A Magyar Bankholdingban három bankot vonnak össze, ezek közül kettő, az MKB és a Budapest Bank összevonásának részeként a befektetési alapjaikat is egy kezelő alá vonták" – mondta a pénteki Reggeli gyorsban a cikk szerzője, Gyenis Ágnes, gazdasági újságíró.

A Budapest Bankot (BB) már, a Takarékbankot pedig április 30-án beolvasztó MKB tehát a nyilvános, azaz a lakosság által hozzáférhető befektetési alapok frontján is versenyre hívja a piacvezető OTP-t. Ami természetesen együtt járna azzal, hogy az alapkezelő által beszedett, szaporodó díjak révén is az MKB hátterében álló Mészáros Lőrinc és oligarchatársai profitalapja dagadjon. A bank sajtóosztályának tájékoztatása szerint a díjaik a vagyon 0,32–1,9 százaléka között ingadoznak, a magasabb tartományban az alapkezelés sikerességétől, vagyis az elért hozamtól is függenek.

Hozzátette, mindamellett, hogy bizonyos kockázatot vállalni kell, haszon is származhat abból, ha ezekben az alapokban helyezik el a pénzüket. Ha az alapok jól teljesítenek, nyílván jól járnak azok, akik itt helyezték el pénzüket.

Kitért Matolcsy György jegybankelnök decemberi beszámolójára is, amely során megjegyezte, körülbelül 20 ezer milliárd forint a magyar családok megtakarítása, amelynek reálértékét most rontja az infláció. Készpénzben pedig több pénzt tart a lakosság, mint befektetési alapokban. "Verseny van e pénzek megszerzéséért, és ezt a versenyt ismerték fel a befektetési alapok is" – foglalta össze.

"A lakosság félretett, több mint 40 ezermilliárd forintnyi pénzügyi eszközeinek így is közel a negyede állampapír, de csak a hetede befektetési jegy – ez utóbbi értéke 2021 végén a GDP 10 százalékával volt egyenlő, ami nem sokkal kisebb, mint a 16 százalékos európai uniós átlag."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Gyenis Ágnessel
2023.02.10., péntek 8:15
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert