„Klubrádió
Reggeli gyors

Mészáros Antónia: Jobb a kevesebb politika

29/08/2019 14:02

| Szerző: Klubrádió

Mészáros Antónia két éve az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatójaként dolgozik, a híreket már csak újságolvasóként követi, és úgy gondolja, jobb kevesebb politikát fogyasztani.

2019. augusztus 29. Reggeli gyors / részlet, Mészáros Antónia (19.08.29.)
07:37
00:00

A média arcai című rovatunkban Mészáros Antóniával beszélgettünk, aki, mikor bejelentette, hogy az UNICEF-hez megy dolgozni, azt mondta, arra vágyott, hogy a munkája hatására valamivel előrébb jusson a világ. Azzal nem áltatná magát, hogy innen Budapestről megoldotta a világ problémáit, de az inspiráló, hogy olyan szervezetben dolgozik, amely nagyon komoly munkát végez, munkatársai a világ legfontosabb problémáival foglalkoznak, olykor lehetetlen körülmények között segítenek egészen kiszolgáltatott gyerekeknek.

Ezt a munkát csak úgy lehet elvégezni, ha átlagemberek a Föld szerencsésebb pontjain tisztában vannak azzal, hogy mi történik máshol, és tudnak segíteni, mert ők nem ENSZ-költségvetésből működnek, hanem adományokból. Ők Magyarországon elsősorban az adománygyűjtő munkát végzik, így ha arról meg tud győzni valakit, hogy csak 200 forintot adjon egy polgárháborúban rekedt gyerek megsegítésére, már egy kicsit jobb lesz a világ. Természetesen magyar gyerekekkel is foglalkoznak, vannak olyan programjaik, amelyek kifejezetten az itteni hátrányos helyzetű gyerekek megsegítését célozzák, és úgy érzi, egyre több értéket teremtenek.

Mészáros Antónia diplomáját az ELTE média szakán szerezte. Dolgozott a londoni BBC-nél, ahol elsősorban dokumentumfilmek és politikai háttérműsorok készítésével foglalkozott. A BBC külpolitikai szerkesztőségének végzett munkája során kiküldték Koszovóba, Zimbabwéba is, és négy hónapot volt Irakban. A haditudósítók közül egyedül ő jutott be az angol hadsereg sivatagi főhadiszállására. 2006-ban az MTV-hez került, ahol A szólás szabadsága és a Pulitzer-emlékdíjas Az Este című műsorokat szerkesztette, utóbbiban és a Záróra című produkcióban műsorvezetőként is dolgozott. Az Orbán Viktorral készült 2010. júliusi beszélgetése után egy délutáni csevegőműsorban kapott helyet. 2011 nyarán a köztévétől mások mellett őt is elbocsátották. Az ATV-nél folytatta, a Szabad szemmel, valamint a Start című reggeli közéleti háttérműsort vezette. 2017 nyarán az Egyenes beszéd egyik adásának végén jelentette be, hogy otthagyja az ATV-t, és a médián kívül folytatja pályafutását, az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatójaként.

Figyeli a híreket, mint egy átlag újságolvasó, de amíg korábban munkaköri kötelezettsége volt a maximálás felkészültség, mert nem engedhette meg magának, hogy ha egy riportalany behoz egy témát, akkor ne tudja, hogy arról előző nap megjelent, elhangzott valami fontos. Más jellegű feladatai miatt nem tudja olyan intenzíven követni a közéletet, és ez egy kicsit jól is esik - mondta Mészáros Antónia.

Sok volt, 17 évet töltött el a médiában és a közéletben, ennek voltak nehéz témái a BBC-nél, ahol háborús övezetekből tudósított, és 10 év a magyar pártpolitika élvonalát figyelve szintén eljuttatja az embert oda, hogy kicsit jobb kevesebbet fogyasztani belőle.

Nem tűnt el, csak átült az asztal másik oldalára, amikor nyilatkoznia kell, akkor az UNICEF munkájáról, gyerekek helyzetéről beszél. Egy diplomatáéhoz hasonlítható a munkája abból a szempontból, hogy mit engedhet meg magának az ember. Korábban is közszolgálati megközelítésben dolgozott a BBC-s indulásnak és az akkori MTV-nek köszönhetően, nem a saját véleményének kifejezésére törekedett, hanem arra, hogy feltegye a legfontosabb, legélesebb kérdéseket a döntéshozóknak.

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Flickr

Reggeli gyors
2019. augusztus 29., csütörtök 08:20
Műsorvezető: Lampé Ágnes