„Klubrádió
Reggeli gyors

Hová lett Bánó András?

27/06/2019 14:01

| Szerző: Klubrádió

Országos televízióban már nem dolgozik, de továbbra is aktív, kerületi tévéműsort csinál, netrádiózik, könyvet ír és szakszervezeti szóvivőként is működik Bánó András. Az újságíróval a Klubrádió új rovatában beszélgettünk.

2019. június 27. Reggeli gyors-részlet/Interjú Bánó Andrással
06:18
00:00

Nagyon élvezi a mostani munkáit is, de a híradózás hiányzik neki. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne nézne naponta négy-öt híradót, ne lógna az interneten és ne lenne tisztában a hírekkel, belpolitikai történésekkel – mondta Bánó András újságíró. „Sajnálom, hogy már nem csinálom” - fogalmazott.

Megjegyezte, hogy nem csak a nagy külföldi tévéadók műsorait követi, mint a CNN, de a tanulságos magyar csatornák híradóit is végignézi, és néha bosszankodik és csodálkozik akár a helyesírási hibákon is, amiket úgy tűnik, a stábban senki nem vesz észre, pedig bazi nagy betűkkel kiírt szövegekben követik el őket. „De hát ilyen lett a magyar híradózás mára.”

ATV televízió
 
 Bánó András, az ATV televízió főszerkesztő-helyettese az ATV televízió stúdiójában a 2012. június 4-i adás előtt. MTI Fotó: Kollányi Péter
 
 


Bánó András a média régóta ismert, de jelenleg kevesebbet szereplő arcait megszólító új klubrádiós rovatban mondta el, mivel foglalkozik manapság. Elsőként a XIII. kerületi tévében kollégájával, Bolgár Györggyel vitt önálló közéleti műsorukat említette, valamint a Rádió Bézs internetes rádióban készített komolyzenei adását, a Violinkulcsot. Ezen kívül a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének kommunikációs igazgatójaként és lapszerkesztőjeként is dolgozik, mostanában mégsem az újság-, inkább a könyvírást érzi fontosabbnak az életében.

Még tavaly állított össze egy kötetet a műgyűjtésről, idén pedig a hamarosan százéves Bálint Györgyről, alias Bálint gazda életéről írt könyvet, amelynek már elkészült a kéziratával. Két hónapon át járt hozzá, és azt látta, hogy interjúalanya fantasztikus szellemi és fizikai állapotban, mindenre emlékszik, markáns véleménye van, politikai kérdésekről is – tette hozzá.

Bánó András Pulitzer-emlékdíjas újságíró, szerkesztő, műsorvezető 1949-ben született Budapesten. 1969-től dolgozott a Képes Sportnál, 1974-ben elvégezte Vitray Tamás riportertanfolyamát, majd az MTV Telesport című műsorához került. 1974-ben jogi doktorátust szerzett. 1978-tól Vitray ajánlására a TV Híradóhoz került, ahol műsorvezető, szerkesztő, majd főszerkesztő-helyettes lett. A rendszerváltás után az Esti egyenleg és az Objektív című műsorok fűződnek a nevéhez. Csaknem tíz évig dolgozott a Nap-keltében, amelyből 2008-ban távoznia kellett. Abban az évben Kálmán Olga hívására került az ATV-hez. Ott előbb az Egyenes Beszédet vezette, később az ATV híradó főszerkesztője lett. 2016 decemberében távozott a csatornától. Pályája további állomásairól az interjúban beszélt.

A beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Bánó Andrással
2019. június 27., csütörtök 08.20
riporter: Lampé Ágnes