„Klubrádió
Az igazság pillanata

Erről (is) hazudtak a héten

6/04/2019 09:19

| Szerző: Klubrádió

Hazugságokat kiabálnak a fülünkbe megszakítás nélkül. Ezek közül jó párat tételesen cáfol Bolgár György.

2019. április 05. Az igazság pillanata (2019. április 5., péntek 12:30)
23:08
00:00
Műsorvezetők: Bolgár György

Baj van a németekkel, akik kereszténynek és konzervatívnak álcázzák magukat, holott nagyon jól tudjuk, kik ők. Vagy legalábbis Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója tudja, mert átlát rajtuk. A közszolgálati médiának hazudott kormányzati portálon, a híradó.hu-n olvasható blogjában esik neki Manfred Webernek, aki, és az Európai Néppártnak, amely ki akarta volna zárni a Fideszt tagjai sorából. Még szerencse, hogy nem sikerült nekik, teszem hozzá, amilyen tehetetlen lúzerek. Hiszen, ahogy Schmidt írja:

 „Mára a szélsőségesen liberális elvek mindegyikét magukévá tették, úgy a gazdaságpolitikában, mint a társadalomszervezésben. Ebben Angela Merkel járt az élen, akinek elvtelensége minden határon túlment. Migránssimogatóbbá vált, mint a migránsok betelepítésére szakosodott civilek, radikálisabban és gyorsabban vezetett be atomstopot, mint azt bármelyik zöldpolitikus tette volna, és frakciójával nemcsak megszavaztatta, de egyenesen kezdeményezte is a homoszexuálisok házasságának engedélyezését, ami lássuk be, egy állítólagosan keresztény párt esetében elég unikálisnak tűnik.”        

Szóval, hogy jól értsük: a kereszténydemokrata Merkel zöldebb a zöldeknél, migráns-simogatóbb a jogvédő civileknél, és liberálisabb a liberálisoknál. mint ahogy valószínűleg a néppárti frakcióvezető, Weber is az, aki Schmidt sajátos megfogalmazása szerint „kijött a takarásból”. Mint a titkos ügynökök vagy a kémek? Aha, már értem, kik ezek.

De nézzük a tényeket. Először is Németországban évtizedek óta igen erős volt az ellenérzés az atomerőművekkel szemben; a hetvenes évektől rendszeresek voltak a civil tiltakozó megmozdulások. A szociáldemokraták és a Zöldek koalíciója pedig már 1998-ban, tehát több mint húsz éve megállapodott a nagy szolgáltató vállalatokkal, hogy korlátozzák a nukleáris reaktorok üzemidejét, és bár a bezárásuk konkrét időpontját nem határozták meg, a megállapodásból az következett, hogy 2022-re az utolsó reaktor is befejezi a működését. Szóval akkor még Merkel sehol sem volt. A fukushimai katasztrófa után azonban a már általa vezetett koalíció, amelyben akkoriban még nem a szociáldemokraták, hanem a jobboldali liberálisok ültek együtt a kereszténydemokratákkal, végleg eldöntötte, hogy tényleg be is zárják őket 2022-ig. Ám, mint látják, ez egyáltalán nem azt jelentette, hogy a CDU-CSU túlteljesítette a Zöldek követeléseit, hanem csak azt, hogy végül elfogadta.

De természetesen az sem igaz, hogy Merkel a jogvédő civileken is túltett a menekültek befogadásában, legföljebb egy nehéz történelmi pillanatban, 2015 nyár végén beengedte a Magyarországon összezsúfolódott menekülteket, és ezzel nemcsak az Orbán-kormányt segítette ki szorult helyzetéből – amiért azóta is megkapja tőlük a hálát és köszönetet, akarom mondani a mindennapos anyázást –, hanem csupán csatlakozott a befogadást sürgető civil szervezetekhez. Azóta viszont fokozatosan és folyamatosan távolodik tőlük, amire friss példa, hogy a napokban menekültpolitikai fordulatot sürgetett a kancellártól több száz német és nemzetközi civil szervezet, köztük a katolikus meg az evangélikus egyház segélyszervezete vagy a német szakszervezetek országos szövetsége. Az utóbbiak például nem a németek munkáját féltik a menekültektől, hanem azt követelik, hogy a német kormány nyújtson segítséget a tengeren érkező illegális bevándorlók kimentéséhez, és garantálja az emberséges bánásmódot mindenkinek.       

Szájer nem ugrál   

Természetesen nehogy azt higgyük, hogy csak a Terror Háza főigazgatójának, Orbán egyik főideológusának vannak problémái a németekkel, illetve az Európai Néppárttal. Ez manapság általános Fidesz-politika. Szájer József, a Fidesz brüsszeli főembere az akkor még létezett, ma már a Hír TV-be beolvasztott Echo TV Bayer showjában panaszkodott a hétvégén:

„Nem mi kezdtünk el ugrálni, hanem bizonyos apró pártocskák az Európai Néppárt perifériáján, akik nem szeretnének olyan helyzetbe kerülni, hogy május 26-a után egy olyan pártban vannak, amelyben a Fidesz az egyik legmeghatározóbb erő.”

Aha. Apró pártocskák. Melyik is volt az első, amely ugrálni kezdett és a Fidesz kizárását követelte? Hát a svéd Mérsékelt Párt. Lehet, hogy Szájer szemével alig látható, és mégis ez Svédország második legnagyobb pártja, a legnagyobb jobboldali párt, amely a legutóbbi választáson mintegy 20%-nyi szavazatot kapott. De hát a svédek csak ne ugráljanak… inkább reszkessenek, mert mindjárt felfalják őket a migráncsok. Hacsak az Orbán-Szájer kettős meg nem szánja és meg nem védi őket.   

Hende Csaba kínos helyzetben    

Hende Csaba az elmúlt napokban feltűnően aktivizálta magát az országos politikában. Lehet, hogy azért, mert otthonában, Szombathelyen éppen bajban van a Fidesz, ugyanis az ellenzék lényegében átvette a város irányítását a Fidesztől, és ez Hendének különösen kínos lehet. Mindenesetre nemcsak a feltételezett terrorista ügyében szólalt meg, hanem ő volt az egyik előterjesztője annak a törvényjavaslatnak is, amely a Velencei Bizottság kritikáinak nyomán módosította a jövő év elején felálló közigazgatási bíróságok szabályozását. Mint mondta, a Velencei Bizottság által megfogalmazott ajánlások "teljes körű, maradéktalan" végrehajtása révén 2020. január 1-jétől olyan közigazgatási bírósági szervezet áll fel, amely teljes mértékben alkalmas lesz legfőbb rendeltetése betöltésére. 

No, lám, milyen együttműködő a mi kormányunk, mennyire figyel a külföldről érkező bírálatokra, és azonnal hajlandó teljes körűen korrigálni.

Becsó Károly, a Fidesz parlamenti vezérszónoka szerint olyannyira, hogy a törvényjavaslat elfogadásával a bírói függetlenség miatti kritikák és félelmek tárgytalanná válnak. Mint mondta, a Velencei Bizottság megvizsgálta a rendelkezéseket, jelentést készített, és a kormány komolyan vette a véleményét. Így a bizottság véleménytervezete alapján került a Ház elé a javaslat, eleget tettek az észrevételeknek, magyarázta. Majd hozzátette azt is: a javaslat megfelel az európai sztenderdeknek és a magyar hagyományoknak.

Meg kell a szívnek szakadni a meghatottságtól.

Bolgár György műsorát a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép. Flickr.com.