„Klubrádió
Reggeli gyors

Mi történt Vitray Tamással?

4/07/2019 12:26

| Szerző: Klubrádió

Súlyos balesete volt Vitray Tamásnak, de szerencsére már jobban van. Hatvan év után befejezte a televíziós munkát, egy szemesztert még tanított egyetemen, de megviselte a sok utazás. Az újságíróval a Klubrádió új rovatában beszélgettünk.

2019. július 04. Reggeli gyors / részlet, Vitray Tamás (19.07.04.)
08:57
00:00

A média arcai című új rovatunkban Vitray Tamással beszélgettünk. A 86 éves Kossuth-díjas újságíró, főszerkesztő, riporter, kiváló művész tavaly nyár óta nem végez televíziós munkát.

A Reggeli gyorsban elmesélte: egy hajnalon, amikor általában átjár a vendégszobába a szobakerékpárhoz egy kis mozgásra, eltévesztette a lépést, lezuhant a galériáról, 17 lépcsőn esett át és nyakcsigolya-törése lett. Szerencséje volt, mert ez általában négy végtagbénulást okoz, de lehet végzetes is. Már jól van a körülményekhez képest. Éjjel-nappal hordott négy hónapig egy elég kellemetlen nyakmerevítőt, de nem nagyon maradt nyoma.

Média - Vitray Tamás
 
Vitray Tamás Kossuth-díjas újságíró, főszerkesztő, riporter, kiváló művész gödi otthonában 2017. október 31-én, közelgő 85. születésnapja előtt. MTI Fotó: Czimbal Gyula
 


Éppen meghaladta a 60 munkás évet a televízióban, ma már elsősorban csak a sportot követi, hiszen a szakmája jelentős részét ez tette ki. Legutóbbi, a Digi Sportnál végzett munkája elég hirtelen ért véget, olyannyira, hogy neki is elfelejtettek szólni. Kilenc évet dolgozott a Diginél, a 86. életévében fejezte be. Még egy szemesztert visszament tanítani az egyetemre, az a megtiszteltetés is érte, hogy professor emeritus lett, de abba kellett hagynia, mert nagyon fárasztó volt a rengeteg utazás.

A hatvan évnyi pályafutás összegzése nagyon nehéz, vagy nagyon rövid, és akkor nem elég hiteles – mondta. Szerinte a televízió Magyarországon sokkal fontosabb funkciókat töltött be, mint amit kellene. (Tehát, hogy szórakoztasson, informáljon, ezeket magas színvonalon, de mást nem érdemes várni tőle.) Amikor elindult a Magyar Televízió, teljesen más dolgokat teljesített be, nem is szándékosan, de ablakot nyitott a világnak egy olyan részére, amelyet nem ismertünk, például ráláthattunk a külföldre, az ottani életre egy sportközvetítéssel. A részvétel is ilyen volt, egy karmesterversenynél sorba álltak az emberek, hogy szavazhassanak, pedig talán életükben nem láttak karmestert nagyzenekar élén. Ma tölti be a televízió azt a funkciót, amire való, ha jól csinálják – közölte Vitray Tamás.

 
Vitray Tamás
 
1966. Magyarország, Budapest VIII. a Magyar Rádió 6-os stúdiója, megyék közötti kultúrális vetélkedő, a műsorvezető Vitray Tamás. (Adományozó/Fortepan)
 


Vitray Tamás 1932-ben született Budapesten. Első televíziós közvetítése 1958-ban volt, amikor angoltudása miatt kérték fel interjú készítésére amerikai atlétákkal. 1959-ben a Magyar Rádió és Televízió sportrovatának belső munkatársa lett. Első sportkommentátori sikerét 1960-ban a garmisch-partenkircheni műkorcsolya Európa-bajnokság közvetítése hozta meg. 1968-tól főmunkatárs. A sporton kívül vezetett vetélkedőket, 1970-ben az első Hétnek, valamint az első Fórumnak is ő volt a műsorvezetője. Szerepelt a Gyula vitéz télen-nyáron című filmben, ahol egy riportert alakított. 1975-től a Szórakoztató és Zenei Főosztály osztályvezetője. Olyan műsorok fűződne a nevéhez, mint a Csak ülök és mesélek vagy a Kapcsoltam. 1988-ban kinevezték a sportszerkesztőség élére. Alig volt olyan sportág, amelyről ne tudósított volna az évek során. Összesen 21 téli- és nyári olimpiáról közvetített.

1999-től a Danubius Rádióban vezetett sporttal foglalkozó telefonos beszélgetőműsort Ötfülközt címmel. A műsor 2001-ben átkerült a Klubrádióra. 2002-től ismét kinevezték a Sportfőszerkesztőség élére. A 2008-as olimpia volt az első 1960 óta, amelyet már nem a Magyar Televízióban közvetített (nem is utazott el a helyszínre), a kajak-kenu versenyek kommentátora volt az Eurosporton, valamint az RTL Klub Híradójában foglalta össze az olimpia aznapi fejleményeit. 2009-ben költségcsökkentésre hivatkozva elbocsátották az MTV-től, majd a Digi Sporton vezette a Kibicek című beszélgetős műsort, sportolókat megszólaltatva.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, a Magyar Televízió Örökös Tagja. Sok más elismerése mellett Pulitzer-emlékdíjas és Kossuth-díjas. Megkapta a Radnóti Miklós antirasszista díjat és a Hazám-díjat is.

Vitray Tamás legendás közvetítése Egerszegi Krisztina olimpiai bajnoki címéről, 1988-ból:

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors
2019. július 4., csütörtök 08.20
riporter: Lampé Ágnes