„Klubrádió
Reggeli gyors

Meseország-ügy: a kiadó szerint teljes nonszensz a kormányhivatal döntése

20/01/2021 16:36

| Szerző: Klubrádió/szg

A fővárosi kormányhivatal szerint tisztességtelen gyakorlat volt mesekönyvként árulni a Meseország mindenkié című könyvet, mert abban a mesék „a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat jelenítenek meg”. Rédai Dorottya, a Labrisz Egyesület egyik ügyvivője közölte: beperelik a fogyasztóvédelmet, mert jogi képviselőik jogszerűtlennek tartják ezt a döntést. 

2021. január 20. Reggeli gyors / részlet, Rédai Dorottya (21.01.20.)
08:13
00:00

A fővárosi kormányhivatal szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a Labrisz Egyesület a Meseország mindenkié című könyv értékesítésekor. A hatóság fogyasztóvédelmi eljárásban állapította meg, hogy a kiadó tisztességtelen gyakorlatot végez - áll a közleményben, amit a kormányhivatal adott ki, melynek vezetője Sára Botond fideszes politikus, aki korábban Józsefváros polgármestere volt, de a legutóbbi önkormányzati választáson vereséget szenvedett. Azt írták: a közérdekű bejelentésre indult vizsgálatban a kormányhivatal azt állapította meg, hogy a könyvet mesekönyvként értékesítik, a megnevezés és a borítón lévő grafikus ábrázolás is erre utal, az viszont nincs feltüntetve, hogy a mesék „a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat jelenítenek meg” – foglalta össze a helyzetet a 444 az MTI nyomán. 

Meseország mindenkié
 

Rédai Dorottya genderkutató, tréner, a Labrisz egyik ügyvivője, a Melegség és Megismerés program egyik szakmai vezetője a Klubrádiónak azt mondta: be fogják perelni a fogyasztóvédelmet, mert jogi képviselőik jogszerűtlennek tartják ezt a döntést. Úgy fogalmazott: teljesen nonszensz az az indokolás, hogy bárkit veszélyeztetne, hogy úgynevezett nem hagyományos nemi szerepekre vonatkozó utalás van a könyvön (és szerinte ez ebben a formában nem is igaz).

Kíváncsiak, hogy mi az a kár, amit ezzel okozni lehet egy olyan társadalomban, ahol erőteljesen változóban vannak a nemi szerepek, és jó is, ha a gyerekek foglalkoznak ezzel. Az pedig komikus lenne, ha nem lenne komoly az ügy, hogy ne kaptak volna kellő tájékoztatást a könyvről a vásárlók, mert hónapokig téma volt a Meseország, ment a botrány. Mindenki, aki megvette a könyvet, tudta, hogy miről van benne szó, és azért vette meg. Tehát se jogi, se észszerűségi szempontoknak nem felel meg ez a döntés – hangsúlyozta.

Rédai Dorottya elmondta, nem akar ötleteket adni, de elég sok olyan népmese és kortárs magyar, illetve külföldi mese is van, amelyben egy-egy szereplő nem a kormány által elvárt nemi szerepekben tűnik fel. Elképzelhetőnek tartja, hogy az a cél, hogy legyen erre vonatkozó szabályozás.

Elképzelhető, hogy lesz majd negyedik utánnyomás, mert kevés van már náluk is és a könyvesboltokban is, újabbat nem terveznek. Ezzel a könyvvel az is volt a cél, hogy pedagógiailag foglalkozhassanak ezzel a témával, és nemcsak középiskolásoknál, hanem tágabb tematikával, általános iskolásoknál is, egy-egy mesén keresztül feldolgozni az adott témát – közölte.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2021.01.20. 08:50
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert