„Támogassa
Esti gyors

Megbicsaklott a fiatalok jövőbe vetett hite

2/08/2023 19:37

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A fiatalok 60 százaléka elégedetlen a demokrácia működésével – derült ki egy friss MTA kutatásból, amely keretében 16-29 éves fiatalokat kérdeztek politikai elköteleződésükről. Egyrészt megfigyelhető egy nagy fokú elégedetlenség általánosságban Magyarországgal kapcsolatban, másrészt a jövővel kapcsolatban is borúlátóak többségében a fiatalok – minderről Szabó Andrea, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének igazgatója beszélt az Esti gyors című műsorban.

2023. augusztus 02. Esti gyors-részlet (2023.08.02.) Szabó Andrea
08:30
00:00

A nagymintás ifjúságkutatások általában azt szokták mutatni, hogy a fiatalok jövőbe vetett hite pozitív Magyarországon. Ez az első olyan kutatás, ahol megbicsaklik a pozitív jövőkép – ismertette Szabó Andrea annak a friss MTA kutatás eredményeit, amely keretében 16-29 éves fiatalokat kérdeztek többek között politikai elköteleződésükről. A Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének igazgatója szerint a mostani fiatal generáció mintha nem látnák azokat a lehetőségeket, amiket a szüleik vagy a nagyszüleik megkaptak, és ezért úgy érzik, valami nem stimmel ezzel a mostani világgal, amiben élnek. "Nagyon nagy a bizonytalanság, a céltalanság, a fölöslegesség érzése ezekben a mostani fiatalokban" – tette hozzá.

Fókuszcsoportos beszélgetések keretében az derült ki, hogy a megkérdezettek nagy része mintha amiatt lenne elégedetlen a jelenlegi demokráciával, ahogy Magyarországon a dolgok mennek – mondta a kutató. Hozzátette, a pártok felé való elköteleződés alapján az látszik, hogy a Mi hazánk fiatal szavazói a Fidesz szavazóinál elégedetlenebbek, ugyanakkor a legelégedetlenebbek az ellenzéki szavazók.

A politika érdeklődés megoszlása szerint 60 százalék feletti a fiúknak és a férfiaknak az aránya. "A fiúk körében azért nagyobb az elégedetlenség mértéke, mert jobban tájékozottabbak, jobban értenek a politikai mezőben történő ügyekhez, egyszerűen a tudatosságuk magasabb, mint a lányoknak" – mondta a kutató.

Érdekes kutatási eredmény, hogy a Fidesz szavazótábora az alul és felül lévő társadalmi rétegekből került ki. Az alsó réteget az ún. "a községben élő, alacsony kulturális tőkét felhalmozni tudó, családosok", míg a felsőt az ún. "magas státusú, felső-középosztálybeli, anyagilag stabil helyzetű" csoportok alkotják – idézett a kutatásból a riporter. A kutató szerint a Fidesz támogatói egy jellegzetes U-alakot formáznak szociológiai státusuk alapján. Ez a jelenség "generációról generációra öröklődik, és megtalálható ma már a fiataloknál is. A legjobb státuszúak és a legrosszabb státuszúak nagyjából egyformán támogatják a Fideszt" – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Szabó Andreával
2023. augusztus 02., szerda 18:16
Riporter: Szénási Sándor