„Klubrádió
Szolidaritás

Hetedikes korától tanárnak készült, egy év után otthagyta a pályát

22/07/2023 19:29

| Szerző: Lehoczky Mirjam

Az elmúlt két hétben frissen felmondott, fiatal tanárokkal beszélgettünk a Szolidaritás című műsorban. A mostani adásban a pályát egy éve elhagyó Kovács Éva, a miutanfelmondtam.com civil közösség alapítója és működtetője, valamint Spanicsek Valentina frissen felmondott pécsi tanárnő mesélt Selmeci Jánosnak a döntésük okairól, az elmúlt évek nehézségeiről, és arról, szeretnének-e még tanítani a jövőben.

2023. július 19. Szolidaritás (2023. július 19., szerda 14:00)
50:39
00:00
Műsorvezetők: Selmeci János Szerkesztők: Gerenday Bars Ágnes
Kovács Éva hetedikes korától készült a tanári pályára, úgy választott gimnáziumot és egyetemet, hogy jó tanár lehessen. Már általános iskolában rendszeresen segített az osztálytársainak a feladatok megértésében. Szerette azt az érzést, amikor látta, hogy a magyarázaton keresztül, a teljes homályból eljutott oda valakivel, hogy felcsillan a szeme, és látszik, megértette az összefüggéseket.

Tanárként fontos volt számára, hogy kiválóan tudja a szaktárgyait, de ne féljen hibázni, hiszen ezzel tud példát mutatni, hogy másnak is szabad. A diákokat mindig partnerként kezelte a tanulási folyamatban, őket támogatva próbálta a tanulókat a saját céljaikig eljuttatni.

 
A Miután felmondtam alapítói, kitelepülés a Civil Sugárúton, 2023 márciusában
 
 Forrás: Facebook

Sokszor olvas olyan kommenteket, hogy az megy tanárnak, aki másra nem jó. Szerinte inkább az a baj, hogy sokan már nem is jelentkeznek, mert látják mi a helyzet a tanári pályán. Vagyis nem az a gond, hogy kevésbé jó képességűek mennek tanárnak, hanem az, hogy eleve nagyon kevesen, így, ha azok közül lemorzsolódik valaki, alig marad pár ember.

Ő naiv volt, hitte, hogy jó irányban változnak majd a dolgok, 2021-ben diplomázott az ELTÉ-n matek-kémia szakon. Boldog volt, amikor elkezdett tanítani, de rögtön a covid miatti nyolchónapos bezárással kellett megküzdenie, a videós megbeszélések és a rengeteg adminisztráció nagyon fárasztóak voltak, sok mindent neki kellett digitalizálnia. Utána végre láthatta a diákjait, de hamar eljött a sztrájkidőszak, a sztrájktörvény, a polgári engedetlenség nehezítették az életét. Folyamatosan azt érezte, nem bírja tovább, és látva, hogyan alakulnak a dolgok az oktatáspolitikában, azt érezte, egy kis szünetet kell tartania, 2022 júniusában beadta a felmondását.

Látszik, hogy a státusztörvény volt az utolsó csepp a tengerben, most egy sokkal nagyobb felmondási hullám bontakozik ki, mint az elmúlt években. A januárban indult miutanfelmondtam.com oldalra is az elmúlt hónapban kapták a történetek felét – mesélte Kovács.

Tudja, hogy a pénznek nem kellene számítania, de amikor a fizetésük két hétre sem elég, nem lehet nem beszélni róla. Amikor eljött nettó 155.000 forint volt a bére, neki szerencséje volt, mert a családja segítette, de ha egyedül lett volna, akkor éhen hal.

A diákok és a tanítás is hiányzik neki, nagyon várja, hogy egyszer visszamehessen, de tudja, ez nem a következő néhány évben fog megtörténni. Túl sok tüntetésen fotózták le „Pintér takarodj” táblával a nyakában, így kormányváltásig biztosan nem az állami oktatásban elhelyezkedni. Ha azonban végre lenne egy szemléletváltás, és olyan fontossággal kezelnék az oktatás kérdését, mint amit megérdemel, akkor az újraépítésben szívesen részt venne.

 
Ki fog holnap tanítani? A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének matricái
 

A nemrég felmondott Spanicsek Valentina táncot tanított egy művészeti középiskolában Pécsen. Bár rá lazábban vonatkoztak az évek alatt egyre növekvő terhek, látta a kollégái és a diákok küzdelmét, és hogy hogyan érzik magukat, mennyire vannak leterhelve. Év vége felé, már sokszor tapasztalta, hogy fizika óra után érkezve hiába szerettek volna mozogni a diákok, nem volt semmi energiájuk.

A hite hullámzó volt, tavaly márciusban még nem volt aktív, de szeptemberben kétszáz százalékkal kapcsolódott be a tüntetésekbe. Anyaként is nagyon motivált volt, mivel felelősséggel tartozik a nyolcéves gyermeke jövőjéért.

Fontosnak tartotta volna, hogy elinduljon egy párbeszéd a tankerület és a pedagógusok között, és végre meghallgassák a problémáikat. Szerettek volna egyeztetni a tananyag mennyiségéről, a tankönyvválasztásról, és a fizetésről is, de a meghallgatásig sem jutottak el.  

Két hónapos polgári engedetlenség után februárban ment vissza tanítani, és azzal szembesült, hogy a kollégái és a felettesei közül sokan úgy érezték, cserben hagyta az intézményt és a diákokat is. Ezután folyamatosan érzett egyfajta távolságtartást és bizalmatlanságot, sőt gyakran hátráltatták és ellenőrizték a munkáját. Ebben a légkörben már nem érezte jól magát, beadta a felmondását. Egyelőre nem tervez visszamenni, legalábbis kormányváltásig biztosan nem, mivel van néhány feketepontja, amiért állami fenntartású intézményben nem látnák szívesen.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Az előző heti műsort, amiben frissen felmondott tanárokkal beszélgetett Selmeci János itt érhetik el.

Szolidaritás
2023 július 19., szerda 14.00
Műsorvezető: Selmeci János