„Támogassa
A lényeg

Abbahagyja a tanítást Jocó bácsi, azaz Balatoni József

15/07/2023 13:17

| Szerző: Klubrádió

"Elhagyom a tanári pályát, a közoktatást. Nem tudok már mást tenni" – posztolta a Jocó bácsi világa Facebook-oldalára Balatoni József, a csaknem százezer követővel rendelkező tanár. 

"Ma éjfélkor hatályba lép a státusztörvény. Ezzel együtt pedig hatályba lép a közalkalmazotti státuszról való lemondásom is. Elhagyom a tanári pályát, a közoktatást. Nem tudok már mást tenni" – posztolta Balatoni József, aki döntését a Veiszer Alindának adott interjúban jelentette be, illetve a Wmn.hu-n megjelent írásban bővebben is beszámolt, mi vezetett a döntéséhez.

„Márciusban, amikor kijött a státusztörvény tervezete, én leültem és elolvastam az egészet (...) Közben pedig azt éreztem, hogy szorít a mellkasom, nem kapok levegőt, meg fogok fulladni” – idézte fel, hogyan hatott rá a jogszabálytervezet. Azt írta, a következő egy hónapban visszatért a pánikbetegsége, gyenge volt, szédült, „sokszor menni is alig bírtam”. Amikor ezt felismerte, és eldöntötte, hogy ha a törvényt elfogadják, ő felmond, ezek a tünetek elmúltak, de a helyzet nem lett jobb.

„Depressziós lettem, az életem teljesen összeomlani látszott. Akkor még nem nagyon beszéltem arról senkinek, hogy bennem milyen mély gyászfolyamat zajlik”. Egzisztenciális szorongás is kialakult benne, inkább a bizonytalanság miatt, mint azért, hogy elveszíti a keresetét, ami a cikke szerint 287 ezer forint (volt). A legrosszabb az volt, amikor egy táborban az osztályának és egy velük együtt ott lévő másik osztálynak bejelentette a döntését.

„Ahogy beszéltem, egyre több szipogás, egyre hangosabb sírás törte meg a döbbent csendet (...) Nem tudtam mást tenni, mint bocsánatot kérni tőlük. Bocsánatot kérni azért, hogy még miattuk sem tudok megalkuvó lenni. És itt hangzott el az egyik legdurvább mondat az egyik sráctól: felháborodott, hogy ne hülyéskedjek, ennél többet nem tudok nekik tanítani az életről, a kiállásról, az elvekről”. A hogyan továbbról azt írta: bár lelkében örökké tanár marad, egyelőre képtelen lenne tanításra. És biztosan nem áll politikusnak sem.

Balatoni Józseffel, Jocó bácsival Élni jó című műsorunkban beszélgettünk január végén. Azt az adást IDE kattintva hallgathatják meg. A Reggeli személyben pedig tavaly augusztusban, csaknem egy éve volt ő a vendég:

(forrás: 444.hu, kiemelt kép: Jocó bácsi világa / Facebook)