„Támogassa
A lényeg

Totyik: Égető feladat a távozó tanárok pótlása

10/07/2023 12:18

| Szerző: Klubrádió

A vidéki tanárok a városok felé veszik az irányt, az intézmények pedig a nyugdíjas kollégák visszacsábítását is fontolgatják. A PSZ elnöke szerint már érzékelhetők a mozgolódások.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az Országgyűlés megszavazta múlt héten, Novák Katalin köztársasági elnök aláírta a státusztörvényt.

"A törvény elfogadása után ugyan a pedagógusok tömeges felmondásáról érkeznek hírek, ám fontos az is, hogy mi zajlik jelenleg az oktatási intézményekben.„Pánikban vannak az intézményvezetők" – mondta a 444-nek Totyik Tamás. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint a legégetőbb feladat a távozó pedagógusok pótlása, ami nem is meglepő. Már látható, hogy megindultak a dolgozók egyes intézményekből való átcsábítására tett kísérletek, amelyek a vidéki kisiskolákat érinthetik a legérzékenyebben.

A hátrányosabb helyzetű térségekben akár alacsonyabb is lehet a tanárok bére, hiszen ők nem keresettek a helyi munkaerőpiacon, így a nagyvárosok – és a jobb fizetés – felé vehetik az irányt. Van olyan fővárosi kerület (Terézváros), ahol már bejelentették, hogy albérlet-támogatással próbálják csökkenteni a pályaelhagyók számát.

Mindeközben megkezdődött a nyugdíjas pedagógusok visszacsábítása is az intézményekbe – ám míg korábban ők főként óraadóként tevékenykedtek, a jövőben akár helyettesítésre, egyéb feladatok ellátására is beoszthatók lesznek – vagyis az eddigieknél lényegesen több feladatot róhat rájuk is az új rendszer, miközben az ő alkalmazásuk csak részleges és időleges megoldást hozhat abban az oktatási rendszerben, amelyben már így is 45 százalék felett van az 50 évnél idősebb pedagógusok aránya.

A tantárgyfelosztást is újra kell tervezni – bár azt sok helyen még nem tudják, hogyan.