„Támogassa
A lényeg

Megszavazták a státusztörvényt

4/07/2023 11:44

| Szerző: Klubrádió

A jogszabály így 2024. január elsejétől hatályba lép.

Az Országgyűlés ma 134 igen, 60 nem szavazattal, tartózkodás nélkül megszavazta a tanárok új életpályájáról szóló törvényjavaslat minősített többséget igénylő részeit, 136 igen, 58 nem szavazattal, tartózkodás nélkül pedig az egyszerű többséget igénylő részeit. A státusztörvény így 2024. január elsejétől hatályba lép.

 
Státusztörvény szavazás
 
 Fotó: Mátyus László
 

A szavazás után az ellenzéki képviselők kivonultak a parlamentből.

A státusztörvényről szóló javaslatot június elején terjesztette a Belügyminisztérium az Országgyűlés elé, és lényegi változások nem történtek benne.

A pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya megszűnik, a tanév július 15-éig meghosszabbítható, a tanároknak heti 24 órát kell tanítaniuk (eddig 22–26 órában határozták meg a keretet, vagyis lesznek, akiknek ez óraszám-emelkedést jelent); a munkáltatónak minden évben kötelessége meghatározott szabályok szerint értékelni a pedagógusok teljesítményét.

 
Státusztörvény szavazás
 
 Fotó: Mátyus László
 

A havi illetményüket pedig ennek figyelembevételével kell meghatározni a törvényben rögzített bérsávok alapján,  illetve átvezényelhetők lesznek a pedagógusok más intézményekbe. Az utóbbi ügyben végül annyi engedményt tett a kormány, hogy legfeljebb napi három óra utazást várnak el az áthelyezett tanároktól.

A tanárok tömegével mondanak fel az utóbbi időben, egy online felmérésben mintegy 5 ezren jelezték, hogy megszüntetik jogviszonyukat, ha a kormány bevezeti a státusztörvényt. (A 24.hu és a Népszava nyomán)

 
Státusztörvény szavazás
 
Fotó: Mátyus László