„Támogassa
Esti gyors

Úgy mondanak fel a pécsi művészeti iskola tanárai, hogy nem tudják mi lesz velük holnap

5/07/2023 19:15

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Tizenhárman mondanak fel a pécsi művészeti középiskolában, van köztük korábbi igazgató is. A szabadpecs.hu pillanatképet készített a baranyai tanárhiányról a státusztörvény elfogadása előtt: a korábbi évekhez képest több a betöltetlen álláshely és aggasztóan sok tanító hiányzik az iskolákból. A legnagyobb gond a szigetvári tankerületben lehet, ahol sok a hátrányos helyzetű zsákfalu – mondta Babos Attila, a szapadpecs.hu főszerkesztője az Esti gyorsban.

2023. július 05. Esti gyors - részlet Babos Attila 2023.07.05.
07:47
00:00

A tanévzáró értekezleten derült ki, hogy tizenhárom pedagógus távozik a pécsi művészeti középiskolából – írta meg a szabadpecs.hu hétfőn. Ebből az iskolából rúgták ki tavaly év végén a polgári engedetlenségben résztvevő Tölgyfa Gergelyt.

A Pécsi Művészeti Gimnázium Szakgimnázium és Technikum távozói között vannak óraadók és négy főállású pedagógus is. Egy volt igazgató és két korábbi igazgatóhelyettes is elhagyja az iskolát és vele a közoktatást. "A többségük úgy megy el, hogy nem tudja mit fog dolgozni holnap, tehát álláskereséssel fogja kezdeni, de tudták, hogy el fogják fogadni a státusztörvényt és nem kívánnak ebben részt venni" – mesélte Babos Attila, a szapadpecs.hu főszerkesztője az Esti gyorsban.

 
A Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tiltakozó tanárai 2022 márciusában
 
Forrás: az iskola Facebook-oldala
 

 

Pécsett és Baranyában eleve sok volt a betöltetlen álláshely, a törvény megszavazásával pedig csak még bizonytalanabb lett, hogyan tudják elkezdeni majd az iskolát ősszel a diákok. Rajnai Richárd a szabadpecs.hu külsős szerzője – nem mellesleg a pécsi művészeti középiskola egykori igazgatója – cikkében a megyében tapasztalható tanárhiányt térképezte fel, úgy, hogy – még a törvény elfogadása előtt – megnézte, hány betöltetlen státusz van az előző évek nyár eleji állapotához képest.

A nagykép, hogy most több a meghirdetett állás, aggasztóan sokan hiányoznak a tanítók közül és, hogy a leszakadó térségek kistelepülései, elsősorban a szigetvári tankerület zsákfalvai lehetnek a leginkább bajban – mondta Babos.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Babos Attilával
2023.07.05., szerda, 18:46
Riporter: Józsa Márta