„Klubrádió
Esti gyors

Még az autópályáknál is nehezebb lesz visszavenni a kaszinókoncessziókat a NER kegyeltjeitől

7/09/2021 21:08

| Szerző: Klubrádió/szg

Semmiképp nincs rendben a kaszinókoncessziós szerződés, és annyiban még nehezebb is a helyzet, mint az autópálya-üzemeltetésnél és a hulladékgazdálkodásnál, hogy azoknál van világos uniós jogszabály, a szerencsejátékok területén viszont csak a magyar jogszabályoknak kell megfelelni, amelyeket a kormány a kétharmaddal a kedve szerint alakíthat – mondta Nagy Gabriella, a Transparency International közpénzügyi programvezetője.

Andy Vajna egykori cége, az LVC Diamond Játékkaszinó Üzemeltető Kft., ami most Garancsi István 60 százalékos és Szalay-Bobrovniczky Kristóf 40 százalékos tulajdonában van, 2056-ig üzemeltetheti a fővárosban található öt kaszinóját. Az előző koncesszió 2024-ben járt volna le, ezt hosszabbították meg most tendereztetés nélkül újabb 35 évre. Előbbi a MOL Fehérvár FC és a Market Építő Zrt. egyik tulajdonosa, utóbbi a kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra férje. Karácsony Gergely ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt úgy reagált a hírre: „a mohóság, az önzés, a cinizmus kormánya 35 éven át naponta(!) 30 millióval tömné ki a csókosai zsebét a kaszinókoncesszióval. Most szólok, ezt is vissza fogjuk venni”.

2021. szeptember 07. Esti gyors / részlet, Nagy Gabriella (21.09.07.)
06:15
00:00


Nagy Gabriellát, a Transparency International Magyarország közpénzügyi programjának vezetőjét az Esti gyorsban kérdeztük erről. Azt mondta: kormányváltás miatt, vagy ha ezekhez a hosszú távú szerződésekhez bármi okból hozzá kell nyúlni, akkor biztosan nagyon bonyolult jogi csaták következnek.

Hangsúlyozta: különbséget kell tenni az autópályaüzemeltetésre és a hulladékgazdálkodás kiadott, valamint a kaszinókoncessziók között. Bár mindegyiket koncessziónak hívják, nem ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak rájuk. Előbbi kettőre egyértelműen vonatkoznak az uniós koncessziós irányelvek, jó eséllyel lehet arra hivatkozva érvelni (főleg, ha az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít), hogy a jogosultak is tudhatták, hogy nem felel meg az uniós jogszabályoknak a szerződés.

A szerencsejátékok (ez esetben a kaszinók) viszont nem tartoznak az uniós koncessziós irányelv alá, itt jogot ad át az állam, a kormány (a bányászati jogosultsághoz hasonlóan) a másik két esetben pedig közfeladatot szervez ki, annak ellátását veszi meg. Azért szerencsétlen ez a kaszinós koncesszió, mert csak a magyar jogszabályok vonatkoznak rá, azokat pedig kormány úgy szabályozza a kétharmaddal a háta mögött, ahogy akarja. Alapelvekkel lehet érvelni, hogy nem tisztességes ez a szerződés, nem indokolt, hogy ilyen hosszú távú legyen, hiszen nincs olyan befektetés, amelynek meg kellene térülnie adott idő alatt.

Nagy Gabriella szerint sincs ez rendben, és elmondta, a Transparency is vizsgálni fogja, hogy valamilyen módon fel lehet-e lépni. De nehezebb a helyzet, mint az autós és a hulladékgazdálkodási ügyben, mert azoknál van világos uniós jogszabály a magyarok mögött – ismételte meg.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Esti gyors
2021. szeptember 07., kedd 18:15
Műsorvezető: Kárpáti Iván